Fysik

Boldens vandrette hastighed

09. november 2009 af P.L. (Slettet)

En basketballspiller forsøger en 3 pointscoring ved at give bolden en fart på 18 m/s. Et øjeblik senere når bolden sit højeste punkt 5,0 meter over det sted, den blev sluppet. Dvs. højdeforskellen er 5,0 m. Kort efter dykker bolden på 6g. igen ned mod kurven. 

Hvad er boldens (vandrette) hastighed i det højeste punkt på dens bane?

Aner simpelthen ikke hvordan jeg finder ud af det, håber på der er nogle der kan hjælpe mig?

På forhånd tak;)


Brugbart svar (0)

Svar #1
09. november 2009 af peter lind

Hvis man ser bort fra luftmodstande er hastigheden af bolden i vandret og lodret retning uafhængig af hinanden. Det betyder at ændring i kinetisk energi udelukkende sker på den lodrette komponent. Du kan derfor bruge energibevarelse til at finde hastigheden af den lodrette komponent og dernæst bruge starthastigheden til at finde den vandrette hastighed.


Brugbart svar (0)

Svar #2
09. november 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Den horisontale hastighedskomposant v*cos(θ) forbliver konstant i banen. Det er fordi, der ikke er noger acceleration i vandret retning (kun i lodret, nemlig tyngdeaccelerationen g). Så dens vandrette hastighed i banen er v0cos(θ).


Brugbart svar (0)

Svar #3
09. november 2009 af Erik Morsing (Slettet)

nå du var hurtigere Lind, men det er vel det samme,. jeg er inde på


Svar #4
10. november 2009 af P.L. (Slettet)

 øhh er ikk helt med, når jeg udregner Ekin og Epot, hvordan kan jeg så finde hastigheden? forstår jeg ikke helt?


Svar #5
10. november 2009 af P.L. (Slettet)

 Epot = m*g*h = 0,6kg * 9,82N/kg *5m = 29,46 J

Ekin = 1/2 * m * v^2 

Solve(1/2 * 0,6kg * v^2= 29,46 J, v)  v = 9 m/s^2

Er dette korrekt?


Brugbart svar (0)

Svar #6
10. november 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Højdeforskellen indikerer hvor stor  den potentielle energi (mgh), den kinetisk energi er ½mv2 (heri indgår hastighedens kvadrat), Epot + Ekin er konstant.


Skriv et svar til: Boldens vandrette hastighed

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.