Kemi

Simpel Mængdeberegning

13. november 2009 af Simon2 (Slettet)

Et stof indeholder 30,55% C, 1,71% H og 67,14% Br

a) Bestem den empiriske formel

Vil nogen lære mig fremgangsmåden udførligt? Jeg øver mig til kemiolympiaden og dette ligger udenfor det jeg bør kunne og min bog forklarer det forunderligt ringe.


Brugbart svar (0)

Svar #1
13. november 2009 af ko2 (Slettet)

 Tricket i disse opgaver er at bestemme forholdet mellem forbindelsens atomer, støkiometrien. Hvis du nu antager, at du har 100g af stoffet, så har du jo 30,55g carbon 1,71g hydrogen osv..

Hvis du derefter finder deres stofmængder, altså som n=m/M, har du et forhold og du kan derefter opskrive en såkaldt "empirisk formel".


Brugbart svar (0)

Svar #2
13. november 2009 af mathon

30,55% + 1,71% + 67,14% = 99,4% ?


Svar #3
13. november 2009 af Simon2 (Slettet)

 Tak ko2

Mathon: Noget tyder på ham der har lavet opgaven ikke har været særlig opmærksom, men det burde vel ikke forårsage de store afvigelser i mit resultat til at det gør nogen forskel hvis bare man afrunder til heltal.


Brugbart svar (0)

Svar #4
13. november 2009 af mathon

i 100 g

har du
                                                C               H               Br
masser i g:                            30,55           1,71          67,14
stofmængder i mol:              2,5435        1,6966        0,8403              som divideret med 0,8403 giver
stofmængdeforhold:              3,03            2,02              1

dvs empirisk formel

(C3H2Br)n


Svar #5
13. november 2009 af Simon2 (Slettet)

 Mange tak :-) Jeg har lige et par uddybende spørgsmål!

Opgavens fulde ordlyd lyder således: Benzen, C6H6 reagerer med dibrom, Br2 under tilstedeværelsen af FeBr3 og giver et produt med følgende sammensætning:

30,55% C, 1,71% H og 67,14% Br

a) Bestem den empiriske formel og derefter molekylformlen for produktet.

Så mit næste spørgsmål er, hvordan kan man indenfor denne sammenhænge afgøre hvad molekylformlen er for produktet? Jeg er med på at der principielt menes, hvad er n i (C3H2Br)n , men ser ikke umiddelbart en metode til at afgøre dette.

d) Endvidere er der en opgave d som lyder: Opskriv de mulige isomerer af produktet og angiv hvilke(t) der er dannes mest af.

Jeg er bekendt med bestemmelse af isomerer, men hvordan kan man afgøre hvad der vil dannes mest af?


Brugbart svar (0)

Svar #6
14. november 2009 af mathon

med udgangsstoffet C6H6

kan der hverken blive flere eller færre C,
så det er vel meget nærliggende at antage n = 2

                                      C6H6  +  2Br2   →  C6H4Br2  +  2HBr

C6H4Br2 kan så være:
                                1,2-dibromcyclohexan  (orto)
                                1,3-dibromcyclohexan  (meta)
                                1,4-dibromcyclohexan  (para)
 


Svar #7
14. november 2009 af Simon2 (Slettet)

Mange tak :-) 


Skriv et svar til: Simpel Mængdeberegning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.