Kemi

Lille buffer opgave

17. november 2009 af strangers

Hejsan

Jeg sidder lige og bakser lidt med følgende opgave:

Jeg har en buffer med NH3/NH4+. Koncentrationerne heraf er hhv.

*NH3= 0,14 M

NH4+=0,2 M

Pka for NH4+ = 9,25

Så spørgers der: "hvor mangel mol NaOH skal der tilsætte for, at hæve pH tilæ 9,25?"

Jeg kan se, at logaritmen i bufferligningen nok skal give 1. Men kan ikke rigtigt komme videre herfra. Er der monstro nogle der kan udpensle for mig, hvorledes det bør gribes an? Jeg vil nemlig gerne forstå det jeg laver.

Mvh Jansik


Brugbart svar (0)

Svar #1
17. november 2009 af mathon

                                                                    NH4+ (aq)  +  H2O (l)  <--->  NH3 (aq)   +   H3O+ (aq) 
molære koncentrationer i ligevægt før:             0,2                                   0,14            
molære koncentrationer i ligevægt efter:        0,2-x                                0,14+x
 

pHefter = pKs + log(nbefter/nsefter)            da volumenet er fælles og kan forlænges bort i brøken

9,25 = 9,25 + log((0,14+x))/(0,2-x))

log((0,14+x))/(0,2-x)) = 0

((0,14+x))/(0,2-x)) = 100 = 1

0,14+x = 0,2-x

2x = 0,20-0,14 = 0,02

x = 0,03 mol


Skriv et svar til: Lille buffer opgave

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.