Matematik

MATEMATIK STX 09

19. november 2009 af shufffff (Slettet) - Niveau: A-niveau

 Undersøg, om f(x) = e^4x - 2x^2 - x - 1/4 er en løsning til differentialligningen

dy/dx = 4y + 8x^2

Jeg har svært ved at finde ud af hvordan man regner den ud?

er der nogen der kan hjælpe?


Brugbart svar (0)

Svar #1
19. november 2009 af maddse (Slettet)

indsæt f(x) som y og f'(x) som dy/dx og se om du får det samme på begge sider af lighedstegnet


Svar #2
19. november 2009 af shufffff (Slettet)

Jeg forstå ikke helt:( Kan du ikke forklare nærmere.

på forhånd ak


Brugbart svar (0)

Svar #3
19. november 2009 af maddse (Slettet)

Bestem først f'(x)

Indsæt det fundne udtryk for f'(x) som dx/dy på venstre side af lighedstegnet

Indsæt herefter f(x) som y på højre side.

Undersøg om der ikke står det samme på begge sider hvis du reducerer


Svar #4
19. november 2009 af shufffff (Slettet)

 Oki , jeg er kommet så langt: f'(x)=4*e^4x*4x-1

4*e^4x*4x-1=e^4x - 2x^2 - x - 1/4, også skal vi se om dette giver løsningen til differentiallignngen dy/dx = 4y + 8x^2
?

Men jeg kan bare ikke se hvordan vi det skal sku give dette
 


Brugbart svar (1)

Svar #5
19. november 2009 af maddse (Slettet)

f'(x) = 4e4x-4x-1

Der er brugt at  (e4x)' = 4e4x og 2x2 = 2*2*x

Indsættes i ligningen fås

4e4x-4x-1 = 4*(e4x - 2x2 - x - 1/4) + 8x2

Gang parantesen ud og reducer


Svar #6
19. november 2009 af shufffff (Slettet)

 ok mange tak, nu forstår jeg det...

lige en sidste ting:
om en funktion F gælder, at F(x) er stamfunktion til

f(x) = -x^3 + 3x

Linjen t med ligningen y = -2x + 8 er tangent til grafen for F, og det oplyses, at røringspunktet for t har negativ førstekoordinat.

a) bestem en forskrift for F ??


Brugbart svar (0)

Svar #7
19. november 2009 af maddse (Slettet)

Du ved at hvis F(x) er stamfunktion til f(x) gælder at F'(x) = f(x).

Du har opgivet en tangent af formen

y = ax+b

til F og da det gælder at F'(x) = f(x) = a svarer til hændningen for tangenten i punktet (x,F(x)) kan du finde første koordinaten til røringspunktet ved at løse ligningen

f(x) = a

Da det er opgivet at første koordinaten er negativ findes andenkoordinaten ved indsættelse af den fundne x-værdi i ligningen for tangenten.

En forskrift for F(x) bestemmes ved integration af f(x). Dette giver en arbitrær konstant der bestemmes ved indsættelse af de fundne koordinater til røringspunktet.


Svar #8
19. november 2009 af shufffff (Slettet)

 Oki, jeg er kommet frem til, koordinaterne som er (-1,10), og har integeret f(x), som bliver (3*x^2/2) - x^4/4... 
Så er jeg ret lost..


Brugbart svar (0)

Svar #9
19. november 2009 af maddse (Slettet)

Når du bestemmer en stamfunktion F(x) til en funktion f(x) ved ubestemt integration (dvs uden grænser) skal du huske en at lægge en konstant til k. Det gælder jo at en konstant forsvinder når man differentierer og hvis F1(x) er stamfunktion til f(x) er F2(x) =F1(x) + k det også. Stamfunktionen og derved værdien for k kan bestemmes entydigt ved kendskab til et punkt den går i gennem.

Stamfunktionen bliver altså

F(x) = 3*x^2/2 - x^4/4 + k

Denne konstant kan du derfor bestemme da du ved at stamfunktionen F(x) skal gå igennem punktet (-1,10)


Svar #10
19. november 2009 af shufffff (Slettet)

 Nårh jaa. Tusind tak


Skriv et svar til: MATEMATIK STX 09

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.