Kemi

syre-base reaktioner

24. november 2009 af sibj (Slettet)

hej allesammen :D

Jeg har en kemipgave som jeg sidde fast i !! Jeg har læst alle de besvarelser der tidligere har været på samme opgave herinde, men det har ikke hjulpet mig særlig meget videre. Vil blive super taknemmelig hvis der er en som gider at svare, her kommer opgaven:

Betragt følgende 3 vandige opløsninger:Opløsning A: 0,200 M Propansyre, CH3CH2COOH.
Opløsning B: 0,100 M Natriumdihydrogenphosphat, NaH2PO4.Opløsning C: 0,200 M Natriumhydroxid, NaOH.

a) Beregn pH for hver af de tre opløsninger.

denne opgave har jeg lavet

Ud fra opløsningerne B og C fremstilles der nu en pufferopløsning med et volumen på 1,000L og en pH værdi på 6,85.

Den fremstillede pufferopløsning blandes med 1,00 mL af opløsning A. Herved ændres pH for pufferopløsningen ikke mærkbart.

b ) Beregn den aktuelle koncentration af ikke hydronolyseret propansyre i blandingen.

c ) Hvor mange mL af hver af opløsningerne B og C skal der anvendes til fremstilling af 1,000 L af den nævnte pufferopløsning.
 

Håber der er nogen der kan hjælpe med B og C ;)


Brugbart svar (0)

Svar #1
28. november 2009 af Snick (Slettet)

b)

pH = pKs + log(n(B)/n(S))

6,85 = 4,87 + log(n(B)/n(S)slut)

På lommeregneren indtastes:

Solve(6,85 = 4,87+log(x),x) => x = 95,49

n(B) = n(S)start – n(S)slut

hvor

n(S)start = 0,200 mol/L * 1,00 mL = 2,0*10^(-4) mol

dermed fås følgende:

95,49 = n(B)/n(S)slut
?
95,49 = (n(S)start – n(S)slut) / n(S)slut

95,49 = (2,0*10^(-4) mol – n(S)slut) / n(S)slut

På lommeregneren indtastes:

Solve(95,49 = (2,0*10^(-4) – x) / x,x) => x = 1,998 *10^(-6)

dermed fås den aktuelle koncentration af ikke hydronolyseret propansyre i blandingen til:

[CH3CH2COOH]ikke hydronolyseret = 1,998 *10^(-6) mol / 1,001 L = 1,998 *10^(-6) mol/L
 

c)

pH = pKs + log ([B]/[S]) = pKs + log (n(B) / n(S))

6,85 = 7,21 + log(n(HPO4²?) / n(H2PO4?))

På lommeregneren indtastes:

Solve(6.85 = 7,21 + log(x), x) => x = 0,437

                                                        H2PO4- +                 OH -                   →                     HPO42 -             +                     H2O
start                                            n(H2PO4- )                 n(OH?)                                               0
slut                                 n(H2PO4?) - n(OH?)            0                                                 n(OH?)

Bemærk: 1,000 L = V(H2PO4-) + V(NaOH) <=> V(H2PO4-) = 1,000 L - V(NaOH).

Deraf følger:

0,437 = n(HPO4²?) / n(H2PO4-
            = n(OH?) / (n(H2PO4-) - n(OH?))
            = (V(NaOH) * 0,2 M) / (V(H2PO4-)*0,1 M – V(NaOH) * 0,2 M)
            = (V(NaOH) * 0,2 M) / (1,000 L - V(NaOH) * 0,1 M – V(NaOH) * 0,2 M)

På lommeregneren indtastes følgende:

Solve(0.437 = (x * 0,2 M) / (1,000 L - x * 0,1 M – x * 0,2 M),x) => x = 0,132

dvs. V(NaOH) = 0,132 L = 132 mL

dermed fås:

V(NaH2PO4) = 1,000 L – 0,132 L = 0,868 L = 868 mL


Brugbart svar (0)

Svar #2
26. november 2012 af ththal (Slettet)

Må jeg spørge, hvorfor du har valgt pKs til at være 7,21? :-)

 

Det er virkelig meget til hjælp, det du har fået lavet! Tusind tak! :-)


Skriv et svar til: syre-base reaktioner

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.