Matematik

Optimering beregn glasparti

27. november 2009 af miss-70c (Slettet)

Tegningen viser et 8 meter bredt parcelhus med en taghældning på 50°. I stuen ovenpå ønsker man det størst mulige retangulære glasparti i husets gavl. Beregn glaspartiets højde og bredde.


Brugbart svar (0)

Svar #1
27. november 2009 af emul0c

Det vil sige at du kan inddele taget i 2 retvinklede trekanter på 90º, 50º og 40º. Du kan så regne hvor højt taget rager op med cosinus.

Du ved huset var 8 meter bredt, ergo må halvdelen af huset være 4 meter. 4 meter * cosinus(50º) = 2,57115 meter højt.

Du kan nu bestemme den graf der svarer til husets tag ved at lave linjens ligning.

a = y2-y1 / x2-x1

b = y1 - ax1

Du får så ligningen f(x) = -0,64278x + 2,57115

Lad derefter P være et punkt på linjen P(x,f(x)) hvor punktet P er rektanglets yderpunkt og 0,0 er det inderste punkt. Du har så derefter også at (x,0) og (0, f(x)) er de sidste punkter i rektanglet.

Du ved så at arealet A(x) = x*f(x) hvor x angiver grundlinjen og f(x) højde.

A(x) har et lokalt maksimum ved A'(x) = 0.

Du løser så ligningen A'(x) = 0 og du får x. Når du har x kan du ved hjælp af a beregne punktet på linjen og derfor også højden.

Nu har du så højden og bredden i den ene halvdel af gavlen - højden kan der ikke gøres noget ved, men bredden kan fordobles og du får derefter at det størst mulige rektangel er

4 meter x 1,28559 = 5,14236 kvm.


Svar #2
27. november 2009 af miss-70c (Slettet)

Jamen facit siger at højden skal være 1,19 og breden 5,62


Brugbart svar (0)

Svar #3
28. november 2009 af emul0c

 Hmm.. så er jeg sgu lidt i tvivl om hvordan det så skal regnes - givet at jeg ikke har lavet nogle fejl.


Skriv et svar til: Optimering beregn glasparti

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.