Fysik

Legemets fart i Ellipse

28. november 2009 af pjeiceman (Slettet) - Niveau: A-niveau


Hej igen SP.dk

Jeg fandt fejlene i mine tidligere beregninger, men stødte ved også ved denne fejl;

Jeg har fejlagtigt anset formlen v = √((G*M)/r)   men denne fungere kun til cirkelbaner.

Jeg har derefter søgt efter formler for ellipser og fandt denne

v2 = G * M * ( 2/r - 1/a )

G = Gravitationskonstanten
M = Solens Masse
r = Radius
a = Ellipsens radius fra bredeste punkt

Jeg har G M og r (r er her en variabel, hvor at r0 er legemets radius hvor at denne er tættest på solen) men jeg mangler a og kan derfor ikke benytte denne formel(Tror jeg?)

Jeg ved ikke om denne formel er den rette at bruge, hvis nogen har en alternativ ville det være glædeligt!


Brugbart svar (0)

Svar #1
29. november 2009 af Jerslev (Slettet)

#0: a er nok den halve storakse. Det er den som regel, når vi snakker ellipser.


Brugbart svar (0)

Svar #2
29. november 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Ja jeg har fundet følgende frem ½mv2 = (G*M*m)/(2r) <=> v = √((G*M)/r)


Brugbart svar (0)

Svar #3
29. november 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Nej den gælder også for en elliptisk bane, det er formlen for en sattellit i en elliptisk bane omkring jorden, den må også gælde for andre lignende baner.


Brugbart svar (0)

Svar #4
29. november 2009 af Jerslev (Slettet)

#0:

ad #2) Husk, at r ikke er konstant i formlen fra #2.


Brugbart svar (0)

Svar #5
29. november 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Du skal bare erstatte r med a, den halve storakse.


Brugbart svar (0)

Svar #6
29. november 2009 af Jerslev (Slettet)

#5: Hvormed du opnår konstant hastighed over hele banen. Det er jo ikke korrekt.


Brugbart svar (0)

Svar #7
29. november 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Nå ja, jeg tænkte på den totale mekaniske energi GMm/2a = Ekin + Epot Heraf må vi så kunne finde hastigheden


Brugbart svar (0)

Svar #8
29. november 2009 af Jerslev (Slettet)

#7: Hvorfra får du, at den totale energi er givet ved det? Måske er jeg blot træt, men jeg er ikke helt med.


Brugbart svar (1)

Svar #9
29. november 2009 af Erik Morsing (Slettet)

#8

E = Ekin + Epot = GMm/2r -GMm/r = -GMm/2r

Det gælder for en sattelit i en cirkulær bane, men erstatter man r med a, så gælder det også for en elliptisk bane. Læg mærke til at det er uafhængig af excentriciteten, så banerne kan være cirkulære eller mere eller mindre "flade".


Brugbart svar (1)

Svar #10
29. november 2009 af mathon

med koordinatsystemet i ellipsens centrum
haves:

            x2/a2 + y2/b2 = 1                          som multipliceres med a2b2

            b2x2 + a2y2 = a2b2                       som differentieret med hensyn til x giver

            2b2x + 2a2y·(dy/dx) = 0               som divideret med 2 giver

            b2x + a2y·(dy/dx) = 0                   som ved isolering af dy/dx giver

            v(x,y) = dy/dx = -(b2/a2)·(x/y)     v som en funktion af ellipsebanepositionen


Brugbart svar (1)

Svar #11
29. november 2009 af mathon

    y ≠ 0


Brugbart svar (0)

Svar #12
29. november 2009 af Erik Morsing (Slettet)

ja selvfølgelig, hvorfor tænkte jg ikke på det mest nærliggende y(x) og v som dy/dx, det ligger jo lige for! Og så er det ekstra fint, at det er differentieret implicit. Nå, det gør jeg næste gang.


Svar #13
29. november 2009 af pjeiceman (Slettet)

#10
 

med koordinatsystemet i ellipsens centrum
haves:

            x2/a2 + y2/b2 = 1                          som multipliceres med a2b2

            b2x2 + a2y2 = a2b2                       som differentieret med hensyn til x giver

            2b2x + 2a2y·(dy/dx) = 0               som divideret med 2 giver

            b2x + a2y·(dy/dx) = 0                   som ved isolering af dy/dx giver

            v(x,y) = dy/dx = -(b2/a2)·(x/y)     v som en funktion af ellipsebanepositionen

Nu håber jeg ikke jeg spørger alt for inkompetent, men hvad er a, b og hvilke x og y koordinater skal jeg bruge?
Jeg går ud fra at jeg ligger ellipsen ind i et koordinatsystem hvor at ellipsen har centrum i (0,0). Derfor vil legemets r0 være på (hvis målt i km) (0 , 50mio). Det er vel de X og Y værdier jeg har at arbejde med?

Og en tanke, hvis Y er for legemet og denne ikke må være 0 hvad gør man så når at denne står vinkelret i forholdt til r0? Da vil X jo være sit max eller minimum og Y vil være 0. (Det kan være at jeg her misforstår og det ikke er x og y for Legemet der skal benyttes)

På forhånd tak endnu en gang! :)


Brugbart svar (0)

Svar #14
29. november 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Ja men den formel, du selv har skrevet i indledningen, er da god nok (ser jeg lige), den kommer af det såkaldte virialteorem. a er den halve storakse, så det er den rigtige formel, du har fat i.


Svar #15
29. november 2009 af pjeiceman (Slettet)

#14
 

Ja men den formel, du selv har skrevet i indledningen, er da god nok (ser jeg lige), den kommer af det såkaldte virialteorem. a er den halve storakse, så det er den rigtige formel, du har fat i.

Ja men jeg har ikke den halve storakse, men ved ikke om jeg ud fra mine andre informationer kan finde denne?


Brugbart svar (1)

Svar #16
29. november 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Nå, ja men så er du jo på den. Alternativt kan du bruge vinkelhastigheden ½r2*dθ/dt = ½rω2 = dA/dt, her er det altså hvor stort et areal der "dækkes" i tidsrummet dt.


Skriv et svar til: Legemets fart i Ellipse

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.