Kemi

Opgave - Bl.a. redox

01. december 2009 af Bonnie120 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Har lige et par opgaver jeg ikke helt kan gennemskue. Redoxreaktioner er ikke det jeg har nemmest ved.

Til brug ved et eksperiment fremstilles en opløsning af natriumthiosulfat, Na2S2O3. Natrumthiosulfat har en molarmasse på 158,11g/mol

a) Beregn hvor mange gram Na2S2O3(s) der skal bruges ved fremstillingen af en liter 0,2 M opløsning.

Thiosulfationen reagere i en svag sur opløsning med hydrogenperoxid

H2O2 + S2O32- ⇔ H2O + S2O62-  (sur)

b) Afstem redoxreaktionen

Cadmiumhydroxid Cd(OH)2 har opløslighedsproduktet Ko = 5,3 * 10-15 M3 ved 25ºC

c) Opskriv opløslighedsligevægten, samt udtrykket for opløslighedsproduktet

d) Beregn pH i den mættet opløsning af Cd(OH)2.


Brugbart svar (1)

Svar #1
01. december 2009 af mathon

Hvad er spørgsmålet?


Svar #2
02. december 2009 af Bonnie120 (Slettet)

a, b, c, d. Kan ikke finde ud af dem.


Brugbart svar (3)

Svar #3
02. december 2009 af mathon

a)
     n(Na2S2O3) = (1 L)·(0,2 mol/L) = 0,2 mol

     m = n·M = (0,2 mol)·(158,11 g/mol) = 31,622 g


Brugbart svar (3)

Svar #4
02. december 2009 af mathon

b)
se


Brugbart svar (1)

Svar #5
10. januar 2011 af celfa (Slettet)

Selvom det ikke er min tråd, så tak for svarene mathon. De var brugbare.


Brugbart svar (3)

Svar #6
10. januar 2011 af mathon

c)
                       
                                                           Cd(OH)2 (aq)   <--->   Cd2+ (aq)   +   2 OH- (aq)
mættede koncentrationer i mol/L:                        s                            s                    2s

ionproduktet i mættet opløsning:
                                                              [Cd2+ (aq)] • [OH- (aq)]  =  5,3·10-15 M3

d)

                                                                               s • (2s)2 = 5,3·10-15 M3

                                                                                          s = ((5,3·10-15 M3)/4)1/3 = 1,098·10-5 M

                                                               [OH- ] = 2s = 2·(1,098·10-5 M) = 2,197·10-5 M

                                                               pOH = -log([OH- ]) = -log(2,197·10-5) = 4,66
ved 25ºC
                                                               pH = 14 - pOH = 14 - 4,66 = 9,34
 

                                           


Brugbart svar (1)

Svar #7
10. januar 2011 af celfa (Slettet)

Lækkert :) Så kan jeg da se jeg har regnet rigtigt!

Her er de sidste til opgaven:

 e. Beregn halveringstiden, T½, for reaktionen.

f. Beregn til hvilken tid 95 % af S2O32- er blevet forbrugt.


Skriv et svar til: Opgave - Bl.a. redox

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.