Matematik

2. Grads polynomium !

01. december 2009 af nunu09 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Om et 2.gradpolynomium oplyses, at det har rødderne 5 og 9, samt at punktet (7,4) ligger på dets graf.

Opskriv en forskrift for polynomiet


Brugbart svar (0)

Svar #1
01. december 2009 af Isomorphician

Udnyt at forskriften kan skrives som:

f(x) = a(x - r1)(x - r2), hvor r1 og r2 er rødderne.

Indsæt dit (x, f(x))-punkt i ovenstående og isoler a.


Svar #2
01. december 2009 af nunu09 (Slettet)

eksempel ? :) på forhånd mange tak Isomorphician


Brugbart svar (0)

Svar #3
01. december 2009 af mathon

her

    f(x) = y = a·(x-5)·(x-9) og     4 = (2-5)·(2-9)


Svar #4
01. december 2009 af nunu09 (Slettet)

Hvor får du   4 fra i 4=a*(2-5)*(2-9)


Brugbart svar (0)

Svar #5
01. december 2009 af jesperher (Slettet)

#2

hvis nu vi har rødderne 7 og 11 og punktet (15,12)

f(x) = a(x - 7)(x - 1),

vi indsætter punktet og isolere a.

12=a(15-7)(15-1)

herfra skal a isoleres så,

a = a=3/28

dette indsættes i den første så,

f(x) = (3/28) *(x-7)(x-1)


Svar #6
01. december 2009 af nunu09 (Slettet)

#5

hvordan kommer du frem til a=a=3/28

På forhånd mange tak jesper :)


Brugbart svar (0)

Svar #7
01. december 2009 af jesperher (Slettet)

#6

ups.. har lige set jeg har lavet en tastefejl i mit eget eksempel'-.-

det har rødderne 7 og 1.. i stedet for 11..

men,

ved at isolere a..

brug lommeregneren.

(ti89 -> f2 -> solve)

skrives sån:

solve(12=x*(15-7)*(15-1),x)

(det nemmest at bruge x)

 men dette er jo bar et eksempel.. din opgave får et andet facit..


Svar #8
01. december 2009 af nunu09 (Slettet)

solve(4=x*(7-5)*(7-9).x)  og resultatet blev x=-1 ka' det passe :-)


Svar #9
01. december 2009 af nunu09 (Slettet)

også bliver det til                  f(x) -1*(7-5)*(7-9)


Brugbart svar (0)

Svar #10
01. december 2009 af jesperher (Slettet)

#8

ja..

(x) = a(x - 5)(x - 9)

4= a(7 - 5)(7 - 9)

a=−1 (du ville kunne tjekke det ved at indsætte den i 4= a(7 - 5)(7 - 9) og se om højresiden ville være lig venstre siden

..men husk., vi har kun lige kaldt det x for at gøre det nemmere på lommeregneren.. officielt hedder det "a"

så indsæt a i funktionen og du får:

f(x) = (-1) *(x - 5)(x - 9)


Brugbart svar (0)

Svar #11
01. december 2009 af Woodfarmer (Slettet)

Det er rigtigt at a = -1

Men nu baserer du jo din forskrift på punktet, og det skal du ikke..

- Derefter har du i princippet din forskrift, men hvis du vil få den til at se mere "bekendt" ud,

vil jeg foreslå at du expander den.


Svar #12
01. december 2009 af nunu09 (Slettet)

f(x) = (-1) *(x - 5)(x - 9)        <---------- er det så slut resultatet .. :i undskyld jeg kringler lidt i det, og mange mange tak for hjælpen


Brugbart svar (0)

Svar #13
01. december 2009 af Woodfarmer (Slettet)

Hvis du så vil få den til at se kendt ud, kan du gøre følgende:

expand((-1)·(x-5)(x-9),x)

Så kommer den til at se sådan her ud:

f(x) = -x^2 + 14x - 45


Brugbart svar (0)

Svar #14
03. december 2009 af Blandingskrydderi (Slettet)

Hej. Jeg sidder også med et problem i en opgave om andengradspolynomier, så jeg tænkte at nogen af jer måske gider at hjælpe? (:

Jeg har nemlig fået stillet opgaven:
Der er givet ligningen ax^2+4x+2=0

Jeg mener så at a=1 b=4 og c=2

Første spørgsmål lyder så: bestem diskriminanten for denne ligning.

Dette har jeg regnet ud til d=4^2-4*1*=8

Næste spørgsmål lyder så; bestem tallet a, så andengradsligningen har én løsning.

Så vidt jeg ved, skal diskriminanten være 0 for at den får én løsning. Jeg sætter nu 0 ind på d's plads, og får: 0=4^2-4*a*c, og på min lommeregner kan jeg regne ud at a så skal være to, men jeg skal regne det ud i hovedet, og jeg kan ikke få a isoleret rigtigt. Jeg bliver ved med at få a til -8 når jeg prøver at isolere. Hvad er det, jeg gør forkert?


Brugbart svar (0)

Svar #15
03. december 2009 af Isomorphician

a = a

b = 4

c = 2

d = 0 <=>

42 - 4*a*2 = 0


Brugbart svar (0)

Svar #16
03. december 2009 af Blandingskrydderi (Slettet)

Hov, ja. Det var egentlig også det, jeg ville skrive. 4^2-4*a*2=0

Jeg har bare skrevet så mange forskellige ting på mit papir, så det er blevet lidt rodet :b

Det er så her, mit problem opstår. for jeg kan godt regne 4^2-4*a*2=0 ud på min lommeregner og så finde a. Den regner a ud til at være 2. Men jeg skal kunne det uden lommeregner, så jeg skal isolere a. Og når jeg prøver på det, får jeg a til -8. Så jeg mangler hjælp til at isolere a i ligningen 4^2-4*a*2=0.


Brugbart svar (0)

Svar #17
03. december 2009 af Isomorphician

42 - 4*a*2 = 0 <=>

16 - 8a = 0 <=>

16 = 8a <=>

2 = a


Brugbart svar (0)

Svar #18
03. december 2009 af Blandingskrydderi (Slettet)

Ejh.Tusind tak for hjælpen (:

Jeg har siddet med den opgave i virkelig lang tid, og jeg har bare ikke kunne løse den. Du har lige reddet min aften :D


Brugbart svar (0)

Svar #19
03. december 2009 af Isomorphician

Det var jo heldigt :)


Brugbart svar (0)

Svar #20
04. december 2009 af mathon

sorry

#3 redigeret

her

    f(x) = y = a·(x-5)·(x-9)  og     4 = (7-5)·(7-9) ⇔ a = -1

hvoraf
            f(x) = (-1)·(x-5)·(x-9) = -x2 + 14x - 45

    


Skriv et svar til: 2. Grads polynomium !

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.