Kemi

Promille, køre bil

03. december 2009 af Mupe (Slettet)

Nogen der kan hjælpe mig ?
Hvis  man starter med at drikke kl. 21 og man skal kører bil kl. 23. Hvor meget må man så drikke for at kunne køre lovligt bil ?


Brugbart svar (0)

Svar #1
03. december 2009 af superbrugsen (Slettet)

en genstand i timen


Svar #2
03. december 2009 af Mupe (Slettet)

gælder det uanset vægt ?


Brugbart svar (0)

Svar #3
03. december 2009 af superbrugsen (Slettet)

ja det mener jeg


Brugbart svar (0)

Svar #4
03. december 2009 af superbrugsen (Slettet)

og kan du finde ud af lineær programmering?


Brugbart svar (0)

Svar #5
03. december 2009 af Darwin (Slettet)

#0.

Alkoholpromillen afhænger i høj grad af vægten og hvorvidt du er mand/kvinde. Nedbrydningen af ethanol i leverceller sker ved hjælp af nogle alkoholdehydrogenase-enzymer, som omdanner ethanol til acetaldehyd med en rate svarende til en nulteordens-reaktion. Dvs. nedbrydningen er ethanol er lineært og uafhændig af substratkoncentrationen.

Lad ξ (enhedsløs) være alkoholpromillen. Med god approksimation kan vi antage, at

ξ(n,δ) = (n × m)/(δ × r) · 10-3        (Widmark, 1932)

hvor δ er den konkrete kropsvægt, r er en faktor svarende til ca. 0,68 for mænd og ca. 0,55 for kvinder (svarende til forskellen i væskemængde). Tallet n svarer til antallet af genstande alkohol og m ≡ 12 g (per definition for én genstand).

Alkoholpromillen falder ca. 0,15 ‰-enheder i timen. Dvs.

ξ(n,δ,t) = (n × m)/(δ × r)·10-3 - 0.15·t      (t = timer)

Hvis vi løser ξ(n,δ,2) = 0.5 for n, fås   (hvor t = 2 og ξ = 0.5 svarende til promillegrænsen i Danmark)

n(δ) = 0.8·(δ × r)/(m·103)

For en 80 kg mand fås hermed:

n(80 kg) = 0.8·(80 kg × 0,68)/(12 g·103) = 3.63.

Dvs. en mand på 80 kg kan drikke 3.63 genstande og kunne køre lovligt bil to timer senere.


Skriv et svar til: Promille, køre bil

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.