Kemi

Reaktion 1:1

10. december 2009 af EvaSanders (Slettet) - Niveau: A-niveau

Jeg har til opgave at regne m ud for et ukendt stof

Stoffet er et produkt af en reaktion, hvor reaktanterne ser følgende ud (med M, m og n)

Stof 1:

m=5.4
M=140,57
n=0.28
 

   +

Stof 2:

m=2.5
M=75.08
n=0.067

Hvilket giver stoffet:

m=???

M=179.19

n=???

Det er givet at reaktionen er 1:1....


Brugbart svar (0)

Svar #1
10. december 2009 af Darwin (Slettet)

#0.

Betragt reaktionen:

A + B → C     (1:1)

hvor A = 0.28 mol og B = 0.067 mol. Stofmængden af C er da 0.067 mol, svarende til den begrænsende faktor blandt reaktanterne.

Herefter kan det benyttes, at n = m/M ⇔ m = n×M.


Svar #2
10. december 2009 af EvaSanders (Slettet)

Uh :D Så fandt dummeren lige selv nogle fejl (ved ikke lige hvad min lommeregner er på!!!). Nok derfor det ikke gav mening til at starte med! - Fik noget med 100 gram stof ;D

Når jeg så intregerer mine rettelser så får jeg det mere realistiske stykke:

m=n*M

179.19*0.033298=5.96 gram

DET lyder fornuftigt tænker man så - MEN:
Det teoretiske udbytte er... 4 g! Hmf

Hvad har det noget at gøre med? Kan det havde noget at gøre med, at der under reaktionen bliver tilsat 2.5 g NaOH (opløst i 25 mL H2O)? Synes bare ikke, at dette kan have nogen indflydelse


Brugbart svar (0)

Svar #3
10. december 2009 af Darwin (Slettet)

#2.

Det teoretiske udbytte har du jo lige udregnet til at være ca. 5.96 g.


Svar #4
10. december 2009 af EvaSanders (Slettet)

Præcis :D Men Øvelsesvejledningen påstår noget andet.. Og alle mine værdier er udregnet ud fra øvelsesvejledningen således:

Stof 1:

Der tilsættes 5,4 gram Benzochlorid (M=140,57g/mol). Dette giver regnestykket:n=m/M => 5.4g/140,57 g/mol=0.038mol

Stof 2:

Der tilsættes 2,5 gram Glycin (M=75.08g/mol). Dette giver regnestykket: n=m/M =>2.5g/75.08g/mol=0.033mol

Mit produkt:

m=ukendt (skal udregnes)

M=179.19g/mol

n=1:1 reaktion, derfor 0.033mol

m=n*M

179.19*0.033298=5.96 gram
 

Det passer bare keine med forsøgsvejledningen :-/


Brugbart svar (0)

Svar #5
10. december 2009 af Darwin (Slettet)

#4.

Nu har jeg tilfældigvis fundet den konkrete øvelsesvejledning frem (Syntese af hippursyre, SDU) og der står bare, at det praktiske udbytte er 4 g. Det praktiske udbytte vil altid være en del lavere end det teoretiske udbytte - bl.a. pga. at ikke alle reaktanterne får reageret sammen (derudover er der naturligvis fejlkilder m.v.).


Svar #6
10. december 2009 af EvaSanders (Slettet)

Argh :D Hvor er det bare smukt!

(Sad ellers lige og regnede på ALLE stoffer der var indblandet i syntesen, for at se om de spillede en rolle)

Tusind tusind tak


Skriv et svar til: Reaktion 1:1

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.