Matematik

Semilog papir og eksponentielle funktioner

15. december 2009 af VanderKalle (Slettet) - Niveau: B-niveau

Et lille spørgsmål:

Når jeg indtegner en punktserie (fra en formodet eksponentiel funktion), skal y-aksen så være logaritmisk, eller må x-aksen være det? Jeg har ikke set x-aksen være det på noget tidspunkt i nogen opgave, men min datamængde ligger bedre på en ret linje, hvis jeg laver x-aksen logaritmisk i "graph".

På forhånd tak!


Brugbart svar (0)

Svar #1
15. december 2009 af mathon

det kunne tyde på en potensiel sammenhæng


Svar #2
15. december 2009 af VanderKalle (Slettet)

Det tænkte jeg også, men hvis det er en potentiel sammenhæng, så passer det bare ikke så godt ind i forsøget!

Det handler om dæmpet svingning. Jeg har målt toppunkterne for en fjeder (fastspændt til en bordplade) der fjedrer, og dens toppunkter skulle gerne aftage eksponentielt ifølge den formel, som jeg netop forsøger at eftervise.


Brugbart svar (0)

Svar #3
15. december 2009 af mathon

 kun amplituden er en eksponentielt aftagende funktion af tiden
hvis toppe aftager jævnt

afbildet på enkeltlogaritmisk papir

"toppene" aftager med samme beløb for hver svingning.

mere matematisk:
                            logaritmeværdiernes nedgang pr. svingningstid. det logaritmiske dekrement Λ,
                            er konstant.

                            Nummereres amplituderne til samme side med Ao, A2, A4,.....An
                            gælder for to nabo toppe

                            log(An) - log(An+2) = Λ
hvoraf                    log(An/An+2) = Λ

                            An/An+2 = 10Λ

                            An = An+2·10Λ

eller                      An+2 = An·10

der udtrykker, at
                            enhver amplitude kan beregnes af den foregående til samme side ved multiplikation med
                            10.
..............

her er valgt log, da den matcher det enkeltlogaritmiske pair

teoretisk fysisk anvendes ln


 


Svar #4
15. december 2009 af VanderKalle (Slettet)

Ja, for den punktmængder jeg har, har jeg også taget toppunkterne fra amplituden og plottet dem ind i Graph.

Eksponentialfunktioner ligger lidt langt væk, så det besvarer sådan set ikke mit spørgsmål: må x-aksen være logaritmisk, eller skal y-aksen være det for eksponentialfunktioner?


Brugbart svar (0)

Svar #5
15. december 2009 af mathon

y-aksen skal være det


Skriv et svar til: Semilog papir og eksponentielle funktioner

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.