Kemi

Opgaver

02. januar 2010 af Bonnie120 (Slettet)

Har lige et par opgaver som jeg mangler noget hjælp til mht løsningen.

a) I en opløsning af pivalinsyre måles pH = 3,36. Beregn stoffets koncentration i gram pr. 100mL.

b) Til en opløsning af pivalinsyre sættes natriumhydroxid, indtil pH = 5,50. Der ses bort fra rumfangsændringer. Hvor stor en del af pivalinsyre er herved blevet omdannet til den korrsponderende base?.

c) En vandig opløsning ved 0ºC har fra starten [CH3CH2NO2] = [OH-] = 0,004M. Beregn hvor længe det vil vare inden 90% af nitroethanen har reageret.


Brugbart svar (0)

Svar #1
02. januar 2010 af Darwin (Slettet)

Pivalinsyre har en pKs på 5.0 og er dermed en svag syre. For svage syrer gælder følgende relation tilnærmelsesvis:

pH = ½(pKs - log(cs))

hvorfra cs kan isoleres med enheden mol/L.


Svar #2
03. januar 2010 af Bonnie120 (Slettet)

Okay tak. Men hvordan er det så jeg regner fra mol/L til gram/L ?
Så er det bare opgave b og c jeg mangler svar på..


Brugbart svar (1)

Svar #3
04. januar 2010 af mathon

a)
    cs = 10pKs - 2pH = 105,0-2·3,36 = 0,019055 mol/L

    n = m/M

    c = n/V = m/(M·V) = (1/m)(m/V)

    m/V = c·M = (0,019055 mol/L)·(102,13 g/mol) = 1,94605 g/L = 0,194605 g/(100 mL)

b)

    cs = 10pKs - 2pH = 105,0-2·5,50 = 1,0·10-6 mol/L

    omdannelse til base = ((0,019055 M) - (0,000001 M))/(0,019055 M) = 0,999948 = 99,9948%


Svar #4
04. januar 2010 af Bonnie120 (Slettet)

Okay tak..

Nogen forslag til opgave c?


Skriv et svar til: Opgaver

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.