Kemi

Syre-base reaktioner

03. januar 2010 af Marjo (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej alle sammen! Håber I kan hjælpe mig med denne kemiopgave, er gået helt i stå.

Opgaven lyder således:

Jeg har en ligevægtsblanding i en beholder. Reaktionen er:

                                   --->

SO2 (g) + NO2 (g) <--- SO3 (g) + NO(g)

jeg kender stofmængderne for gasserne:

n(SO2)= 0,62 mol n(NO2)= 0,41 mol n(SO3)= 0,84 mol n(NO)= 0,13 mol

Jeg har fundet ligevægtskonstanten, som er 0,43, ved den pågældende temperatur (der er dog ikke angivet hvilken temperatur). Herefter bliver der tilsat 1,15 mol SO2 (g) i beholderen uden at temperaturen ændres. Jeg har beregnet stofmængderne af alle 4 gasser, efter at ligevægten har indstillet sig igen.

n(SO2) = 0,52 mol n(NO2)= 0, 31 mol n(SO3) = 0, 94 mol n(NO)= 0,23 mol

spørgsmålet er:

c) Hvor mange procent er trykket i beholderen steget fra den første ligevægtssituation til den anden?

Jeg mener, at jeg skal bruge idealgasloven, men kan ikke helt finde ud af det, da jeg hverken kender temperaturen eller volumen. :S

nogen der kan hjælpe??

På forhånd mange tak :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
03. januar 2010 af Gate2 (Slettet)

Hvis du selv forudsætter temperatur og volumen, kan du beregne trykforøgelsen

sæt eks.v. V = 24 L og temperatur = 293,15 K

jeg har lidt svært ved at se hvordan du kommer frem til den nye ligevægt, idet der ikke sker nogen ændring i total antal mol, selvom der tilsættes 1,15 mol SO2

Trykændring opstår i dette tilfælde pga ændring af antal mol, hvor temperatur og volumen fastholdes


Svar #2
03. januar 2010 af Marjo (Slettet)

Okay.

Men det vil så bare sige, at trykket ikke har ændret sig, da den samlede stofmængde i begge situationer er den samme?

Idet der bliver tilsat noget mere af det ene stof, sker der et indgreb i ligevægten. for at modvirke dette bliver ligevægten forskudt mod højre og dermed indstiller ligevægten sig igen. men den totale stofmængde er den samme.

mange tak


Brugbart svar (0)

Svar #3
03. januar 2010 af Gate2 (Slettet)

Kan sagtens følge dig i forskydningen af ligevægten.

Kan bare ikke følge dig i at stofmængden før og efter er den samme.

Der er 2 mol gas før der tilsættes 1,15 mol SO2 , det får jeg til at der så er 3,15 mol gas efter, men det er måske et formuleringsspørgsmål.


Brugbart svar (0)

Svar #4
03. januar 2010 af Darwin (Slettet)

Ligevægtskonstanten er korrekt beregnet.

De nye stofmængder beregnes ved hjælp af ligevægtskonstanten til at være n(SO2) = 0.867 mol, n(NO2) = 0.657 mol, n(SO3) = 1.168 mol og n(NO) = 0.458 mol. Dette giver også Δ(ntotal)= 1.15 mol.

Vi har, at Δ(pV) = Δ(nRT)

og med konstant V og T fås:

Δp = Δ(n)RT/V = Δ(n)·κ    , hvor κ = RT/V (som vi ikke kan sige noget kvantitativt om) 

Vi har nu, at trykket er øget med

%p = Δp/pstart = Δ(ntotal)·κ/(ntotal,start·κ) = Δ(ntotal)/(ntotal,start) = (1.15 mol)/(2 mol) = 57.5 %


Brugbart svar (0)

Svar #5
03. januar 2010 af Gate2 (Slettet)

Det kan jeg sagtens følge dig i,.

jeg har den samme trykændring, som sagt et formuleringsspørgsmål


Svar #6
04. januar 2010 af Marjo (Slettet)

hm.. okay, så jeg har fejl i min beregning af de nye stofmængder, men kan du fortælle hvordan du kom frem til de tal?


Brugbart svar (0)

Svar #7
05. januar 2010 af Darwin (Slettet)

#6.

Jeg er vist kommet til at lave en fejl ifm. med de nye stofmængder.

Men det er faktisk ganske simpelt. Vi bemærker først, at alle koefficienterne er 1. Ligevægtskonstanten er 0.43, dvs. fx produkterne får tildelt yderligere 0.43·1.15 = 0.5 mol gas, svarende til 0.25 mol til hver af de to produkter. Dvs. for SO3(g) fås n = 0.84 mol + 0.25 mol =  1.09 mol. For reaktanterne er det 0.57 i stedet for 0.43.


Skriv et svar til: Syre-base reaktioner

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.