Fysik

Dynamik og energi

09. januar 2010 af fysikidioti (Slettet) - Niveau: A-niveau

Dette her er en del af et eksamensforberende hæfte, men der er dog visse dele af opgaven jeg har behov for hjælp til da jeg ikke helt kan gennemskue hvilken formel jeg skal bruge =/

Et ishagl dannes i en sky. Haglet falder fra en højde på 3,6 km over jordoverfladen. Begyndelsesfarten er 0 m/s. Antag først, at man kan se bort fra luftmodstand på haglet. Bestem under denne antagelse
a) den tid, haglet er om at nå jordoverfladen.

Mit svar: eftersom det kan anses som et frit fald skal jeg her benytte formlen H=1/2*g*t2 og så isolere t for at finde svaret, er det rigtigt?


b) den fart, hvormed haglet rammer jordoverfladen.

denne her er jeg meget i tvivl om hvordan jeg skal gå frem med... enhver hjælp påskønnes meget.


Haglet er imidlertid påvirket af luftmodstand, som bremser bevægelsen. Størrelsen af luftmodstanden Fluft er givet ved
Fluft = k · v2
hvor v er haglets fart og k er en konstant lig med 6,4 ·10-6 kg/m. Luften er stillestående og haglets masse er 5,2 ·10-5 kg under hele faldet. Det viser sig, at haglet bevæger sig med konstant fart det sidste stykke, før det rammer jordoverfladen.
c) Vis, at den fart, hvormed haglet rammer jordoverfladen, i virkeligheden er 8,9 m/s.
Haglet mister det meste af sin mekaniske energi under bevægelsen gennem luften.
d) Hvor mange procent af haglets oprindelige mekaniske energi har haglet tilbage, lige før det rammer jordoverfladen?
Tyngdeaccelerationen kan betragtes som konstant langs hele faldvejen og kan sættes til 9,82 m/s2.

de sidste to spørgsmål er jeg sikker på har en forbindelse til spørgsmål  b)   nogen der kan pege mig i den rigtige retning mht fremgangsmetode?
 


Brugbart svar (0)

Svar #1
09. januar 2010 af Lurch (Slettet)

a) korrekt

b) Tænk på kinetisk og potentiel energi. HAglet starter udelukkende med potentiel energi, og når det rammer jorden er det hele omdannet til kinetisk energi

c) Tænk på Newtons 1. og 2. lov. Hvis noget bevæger sig med konstant hastighed er der ingen resulterende kraft. Det betyder at alle kræfterne der påvirker haglet udligner hinanden. Prøv at opskriv de kræfter der virker på haglet

d) Igen energibevarelse. Tænk på hvor meget energi haglet startede med, og sammenhold det med hvor meget det har lige når det rammer jorden.


Brugbart svar (0)

Svar #2
11. januar 2010 af Zaphbeebl (Slettet)

Beklager... fik skrevet i det forkerte indlæg


Skriv et svar til: Dynamik og energi

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.