Kemi

Opgave med pH

16. januar 2010 af Anonymious (Slettet) - Niveau: C-niveau

I en natriumhydroxid-opløsning er pH-værdien målt til 12,5.
Beregn hvor mange g. natriumhydroxid opløsningen indeholder pr. L.

Jeg er totalt forvirret over denne opgave. Jeg har aldrig prøvet at regne med gram, når det har med pH at gøre?


Brugbart svar (0)

Svar #1
16. januar 2010 af Gate2 (Slettet)

beregning af pH i en stærk base;

pH = 14 + log [OH- ] dvs at

12,5 = 14 + log [OH-] =>

1012,5 - 14 = [OH-] => [OH-] = 0,03162... mol/L

NaOH = 40,00 g/mol

0,03162... mol/L * 40,00 g/mol = 1,265 g/L


Svar #2
16. januar 2010 af Anonymious (Slettet)

Tak. Kan du evt. sætte lidt flere ord på undervejs. Jeg kan godt se hvad du gør, men ikke rigtig hvorfor du gør det...


Brugbart svar (1)

Svar #3
16. januar 2010 af Gate2 (Slettet)

pH er - logaritmen til brintionkoncentrationen, den molære koncentrasion, hvor enheden er i mol/L
 

Jeg har vedhæftet en fil om vands autoprotolyse, så du kan se hvorfor værdien 14 anvendes.

12,5 = 14 + log [OH - ] ; ved brug af regnereglerne for logaritmer og potenser omskrives det til =>

10 12,5 - 14 = [OH - ] => [OH - ] = 0,03162... mol/L

NaOH = 40,00 g/mol, den molare masse for NaOH (tabel opslag)

0,03162... mol/L * 40,00 g/mol = 1,265 g/L, hvis du kun "regner" på enhederne vil du se at enheden nu bliver g/L

håber det har givet dig svar

Vedhæftet fil:scan0002.pdf

Svar #4
16. januar 2010 af Anonymious (Slettet)

OK, nu er jeg bedre med. Super tusinde tak :)

Måske du kan hjælpe mig med den sidste opgave, som udspringer af ovenstående opgave. Den lyder således:

Opløsningen ønskes neutraliseret til pH=7 med 0,2M svovlsyre.
- Beregn, hvor mange mL svovlsyre af nævnte koncentration (altså 1,264 g/L), som skal benyttes til neutralisation af 0,5L af natriumhydroxis-opløsningen.


Brugbart svar (0)

Svar #5
17. januar 2010 af Gate2 (Slettet)

først en reaktionsligning af hensyn til molforholdet,

H2SO4 + 2 NaOH => Na2SO4 + 2 H2O => molforhold 1: 2

( 0,5 L(NaOH) * 1,264 g/L(NaOH) ) / (2 * 40,00 g/mol(NaOH) ) = 0,2 mol/L * V ; på venstre side af = er NaOH omregnet til mol og molforholdet er indsat.

V = (0,5L * 1,264 g/L) / (2 * 0,2 mol/L *40,00 g/mol) = 0,0395 L = 39,5 mL


Svar #6
18. januar 2010 af Anonymious (Slettet)

Er du sikker på at det er 39,5 mL? Jeg får det til 1 L.

Jeg får efterfølgende til 0,0079 mol, hvor du fik det til 0,2 mol/L
(0,5 L * 1,264 g/L) / (2 * 40,00 g/mol)


Brugbart svar (0)

Svar #7
18. januar 2010 af Gate2 (Slettet)

Ja jeg er sikker på det er 39,5 mL

de 0,2 mol/L er koncentrationen af svovlsyre 0,2M

0,079 er før du tager højde for molforholdet


Skriv et svar til: Opgave med pH

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.