Fysik

Opdriften på ballon uændret under opstigning

30. januar 2010 af camillaHA (Slettet)

Hej..

Jeg har en fysikaflevering for, men der er en opgave jeg ikke helt kan finde ud af!

Opgaven lyder:

En vejrballon stiger til vejrs gennem en del af atmosfæren, hvor temperaturen er konstant. Man kan regne med, at trykket inde i ballonen hele tiden er lig med trykket uden for ballonen.
 

a) Forklar, hvorfor ballonen bliver større under opstigningen.
           Dette har jeg forklaret ved hjælp af idealgasloven - at V og p er omvendtproportionale.

b) Begrund, at luftens opdrift på ballonen er uændret under opstigningen.
           Fop=densitetluft*Vgas*g

           Vgas=mgas/densitetgas, hvilket jeg så kan indsætte i Fop.

           Men hvad gør jeg her fra? og er det overhovedet det jeg skal gøre? Kan jeg bruge oplysningen i a) til noget?

tak


Brugbart svar (0)

Svar #1
30. januar 2010 af peter lind

Med temperaturen er konstant gælder at P*V = konstant = P0*V0 Det betyder at massefylden falder med faktoren P/P0 og rumfanget af ballonen stiger med faktoren P0/P. De 2 faktorer ophæver hinanden eller sagt med andre ord. Den masse som ballonen fortrænger er konstant.


Svar #2
30. januar 2010 af camillaHA (Slettet)

Hvorfor betyder det at massefylden falder og rumfanget stiger? Jeg har ikke helt forstået det.


Brugbart svar (0)

Svar #3
30. januar 2010 af peter lind

At rumfanget af ballonen bliver stiger har du selv fundet ud af i spørgsmål a og rumfanget af den luft som ballonen fortrænger er jo netop det samme som det ballonen fylder.  Lad os se på en massen m af luften. Den har rumfanget V i en givet højde og rumfanget V0 ved starten. Der gælder P*V = P0*V0 eller V = V0*P0/P. Massefylden er m/V= m*P/P0*V0) = (m/V0)*(P/P0). Hvor m/V0 er massefylden ved starten.


Skriv et svar til: Opdriften på ballon uændret under opstigning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.