Kemi

Kemiske reaktion - fotoner

06. februar 2010 af Muddiboy (Slettet)

Ved et forsøg arbejdes med UV-lys af bølgelængden 3020 Å.
a) Beregn fotonenergien i denne stråling.
Strålingen rammer en kvartsbeholder, der modtager en strålingseffekt på 1,5 mW.


b) Beregn antallet af fotoner af den omtalte stråling, der tilføres beholderen pr. sekund.
Kvartsbeholderen indeholder propanal (CH3CH2CHO) som gas. Ved en speciel spektroskopisk teknik kan man
måle, at der under bestrålingen dannes carbonmonoxid (CO) med hastigheden 2,04@10-9 mol pr. sekund.
Forklaringen på dette stofs dannelse er reaktionen
CH3CH2(g) + h< 6 C2H6(g) + CO(g)


c) Beregn den brøkdel af de tilførte fotoner, der forbruges ved den anførte kemiske reaktion.

Jeg er i tvivl om opgave c) Hvad skal jeg gøre?


Brugbart svar (1)

Svar #1
06. februar 2010 af mathon

    a)
       Efoton = (h·c)/λ = ((6,62608·10-34 Js)·(2,99792·108 m/s)) / (3020·10-10 m) = 6,57764·10-19 J
        

    b)
       antallet af fotoner af den omtalte stråling, der tilføres beholderen pr. sekund
                 
               N = (1,5·10-3 J/s)/(6,57764·10-19 J/foton) = 2,28045·1015       (fotoner/s)
 


Svar #2
06. februar 2010 af Muddiboy (Slettet)

Tak, men nu var det opgave c) jeg var i tvivl om!


Brugbart svar (2)

Svar #3
06. februar 2010 af mathon

joooh men
nu var det ligesom praktisk at have samme udgangspunkt i håndteringen af disse størrelser: 

    c)
      (2,04·10-9 mol/s) = (2,04·10-9 mol/s)·(6,02214·1023 fotoner/mol) = 1,22852·1015 fotoner/s

      brøkdel = (1,22852·1015 fotoner/s) / (2,28045·1015 fotoner/s) = 0,538716 = 53,9%


Svar #4
06. februar 2010 af Muddiboy (Slettet)

tusind tak for hjælpen!


Skriv et svar til: Kemiske reaktion - fotoner

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.