Matematik

afstand + projektion

23. februar 2010 af Kamelkalle (Slettet)

En plan kendes: 2x-2y+z=6 og det vides at en linje m går gennem punkterne P(9,5,4) og Q(2,1,0).

Jeg skal så bestemme afstanden fra begyndelsespunktet O(0,0,0) til planen samt koordinaterne til projektionen af O på planen. Hvorledes gør jeg det?


Brugbart svar (0)

Svar #1
23. februar 2010 af peter lind

Afstanden fra et punkt (x0, y0, z0) til planen ax+by+cz+d=0 er |ax0+by0+cz0+d|/(kvrod( a2+b2+c2)

Projektionen af O på planen kan du finde ved at bruge at det er ±afst*n/|n| hvor n er normalvektor til planen og afst er den fundne afstand til planen. Hvilket af fortegnene der er rigtig må du finde ud af ved at teste hvilken af dem der ligger i planen.


Svar #2
23. februar 2010 af Kamelkalle (Slettet)

Er det så bare et af punkterne P eller Q?


Brugbart svar (0)

Svar #3
23. februar 2010 af peter lind

Det aner jeg ikke. P og Q indgår jo ikke i selve opgaven. Jeg kan ikke se hvad der meningen med dem.


Svar #4
23. februar 2010 af Kamelkalle (Slettet)

Nej okay.. Jeg er med.. Misfortod bare lige.. Jeg får afstanden mellem planen og O til at være 2.. Nu prøve rjeg lige med projektion


Svar #5
23. februar 2010 af Kamelkalle (Slettet)

Jeg kan bare ikke helt få det med projektion til at gå op.. Hvis normalvektoren for planen er (2, -2,1), så får jeg første punkt til at give 2.. Og det skal give 4/3


Brugbart svar (0)

Svar #6
23. februar 2010 af peter lind

Hvad mener du med at første punkt skal give 2 ?. Du skal få et koordinatsæt ikke et tal. Sætter du ind i formlen i #1 får du ±2*(2,-2,1)/|(2,-2,1)|


Svar #7
23. februar 2010 af Kamelkalle (Slettet)

Skal jeg ikke regne 3 punkter ud fra den formel?

Hvis jeg så tager det første punkt: (-2*2)/2 bliver det =-2


Brugbart svar (0)

Svar #8
23. februar 2010 af peter lind

Nej, der bedes om koordinaterne til projektionen af O på planen. Det er altså koordinater noget som (a, b, c) og det er også det du får hvis du sætter ind i formlen i #6. Altså find ±2*(2,-2,1) og del dette med længden af vektoren (2,-2,1)


Svar #9
23. februar 2010 af Kamelkalle (Slettet)

Okay.. SÅ er jeg med! Det er fordi, det er længden af normalvektoren! Yes.. Så får jeg det til at passe.

Hvis jeg så skal finde et skæringspunkt ml. planen og linjen m gennem punkterne P(9,5,4) og Q(2,1,0) og ydermere beregne den vinkel, der dannes ml. m og planen, så skal jeg vel starte med at finde en parameterfremstilling m, eller hvordan?


Svar #10
23. februar 2010 af Kamelkalle (Slettet)

Det prøvede jeg bare at gøre (: Nu sidder jeg med det med vinklen og vil benytte mig af formlen: Cos:(( normalvektoren * retningsvektoren) / (længden af normalvektoren * længden af retningsvektoren) og kan ikke rigtig få det itl at gå op

-10/(squrt.3*9)


Brugbart svar (0)

Svar #11
23. februar 2010 af peter lind

Metoden er god nok. Du skal bare huske på at den vinkel du får ikke er vinklen mellem linjen og planen men 90º-vinklen


Skriv et svar til: afstand + projektion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.