Kemi

aktuel koncentration Haster - afleveres idag!

25. februar 2010 af NejTilSvampe - Niveau: A-niveau

 25mL 2,0mM SrCl2 blandes ved en given temperatur med 15mL 4,0mM Na2SO4. Der dannes et bundfald af strontiumsulfat.

Bundfaldet filtreres fra, og den aktuelle koncentration af Sr2+ i filtratet bestemmes til at være 7,5*10-4M

b) Beregn den aktuelle koncentration af SO42- i filtratet.

 Har fået facitintervallet  0,8mM<c<1,2mM 


Brugbart svar (1)

Svar #1
25. februar 2010 af mathon

              opløselighedsproduktet er Ko = 2,8·10-7 M2

                                [Sr2+ ]·[SO42- ] = 2,8·10-7 M2

                                (7,5·10-4 M)·[SO42- ] = 2,8·10-7 M2

                                [SO42- ] = (2,8·10-7 M2)/(7,5·10-4 M)

                                [SO42- ] = 3,7333·10-4 M = 0,37333·10-3 M = 0,37333 mM


Svar #2
25. februar 2010 af NejTilSvampe

Hvordan ved du det? slår du det op eller hvordan?

Tak for det hurtige svar.


Svar #3
25. februar 2010 af NejTilSvampe

#1 - det passer altså ikke i facit intervallet. Og forstår stadig ikke hvor du har opløselighedsproduktet. Desuden i opg c) står der:

c) Beregn en værdi for opløselighedsproduktet for strontiumsulfat ved den pågældende temperatur.

Så jeg regnede med at jeg først skulle løse opg b) og så bruge det som du skriver for at løse opg. c. 


Svar #4
25. februar 2010 af NejTilSvampe

 Bump!


Brugbart svar (1)

Svar #5
25. februar 2010 af p_fogh (Slettet)

Hvad er spm a? det er som om der mangler en oplysning...


Brugbart svar (1)

Svar #6
25. februar 2010 af p_fogh (Slettet)

Arh:

Stofmængderne tilsat er:

Strontium: 25mL * 2 mM = 50 mikromol

Sulfat: 14 mL * 4 mM = 60 mikromol

Koncentrationerne er (inden udfældning):

Strontium: 25/40*2mM = 1,25mM

Sulfat: 15/40*4mM = 1,5 mM

Efter udfældning er Strontium koncentrationen 0,75 mM, dvs at der er udfældet 0,5mM*40mL = 20 mikromol

SÅ ER DER OGSÅ UDFÆLDET 20 mikromol sulfat

Sulfat mængde: 60-20 = 40 mikromol i 40 milliliter --> koncentration 1mM


Brugbart svar (2)

Svar #7
25. februar 2010 af mathon

Jeg fik ikke læst teksten ordentligt:

     25 mL 2,0 mM SrCl2 indeholder (0,025 L)·(2,0·10-3 mol/L) = 5,0·10-5 mol Sr2+

     15 mL 4,0 mM Na2SO4 indeholder (0,015 L)·(4,0·10-3 mol/L) = 6,0·10-5 mol SO42-

     filtratet indeholder (0,040 L)·(7,5·10-4 mol/L) = 3,0·10-5 mol Sr2+

     der er altså bundfældet (5,0-3,0)·10-5 mol = 2,0·10-5 Sr2+
hvorfor
     der også er bundfældet 2,0·10-5 SO42-
og
     dermed resterer (6,0-2,0)·10-5 mol SO42-  = 4,0·10-5 mol SO42- i fællesvolumenet 40 mL
hvoraf
     [SO42- ]rest = n/V = (4,0·10-5 mol)/(0,040 L) = 0,001 M = 1 mM
 


Svar #8
25. februar 2010 af NejTilSvampe

#5 - spm a) var at opskrive fældningsreaktionen, men det er forholdsvist trivielt gad ikke engang at skrive det. Men mange tak for jeres svar :)


Svar #9
25. februar 2010 af NejTilSvampe

Hvis jeg så skal finde opløslighedsproduktet går jeg ud fra jeg siger

Ko = 1mM * 0,5mM = 0,5μM2  men er det for nemt eller hvad? :P

Hvordan omregner jeg den bagefter til g/100mL ?  gætter på at jeg ganger med molarmassen i anden?


Brugbart svar (2)

Svar #10
25. februar 2010 af mathon

 ionproduktet er      [Sr2+ ]·[SO42- ] = (7,5·10-4 M)·(1,0·10-3 M) = 7,5·10-7 M2 > Ko = 2,8·10-7 M2


Skriv et svar til: aktuel koncentration Haster - afleveres idag!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.