Matematik

Funktioner

26. februar 2010 af MaleneLar (Slettet) - Niveau: B-niveau

Fosforkoncentrationen (målt i ug fosfor pr. liter) i Kruså sø faldt fra 230 i 1998 til 64 i 2005. I en model går man ud fra, at fosforkoncentrationen som funktion af tiden er eksponentielt aftagende.

a) benyt modellen til at fremsætte en prognose for fosforkoncentrationen i Kruså sø i 2010.
 

b) fremsæt en prognose for fosforkoncentrationen i Kruså Sø i 2010, hvis man i stedet for en eksponentiel model benytter en lineær model, og kommentere resultatet.

Jeg har lidt problemer med disse funktioner i opgaven, håber nogle kan hjælpe. (:


Brugbart svar (1)

Svar #1
26. februar 2010 af mathon

eksponentielt aftagende model:

                             y2/y1 = aΔx

                             64/230 = a7

                             a = (64/230)1/7 = 0,832983

model                   y = 230·0,832983x


Brugbart svar (2)

Svar #2
26. februar 2010 af mathon

lineært aftagende model:


                            a = (y2-y1)/(x2-x1) = (64-230)/(7-0) = -23,7143

                            y = -23,7143x + 230


Svar #3
26. februar 2010 af MaleneLar (Slettet)

Jeg har forstået den lineær, men den eksponentiel model er jeg ikke helt med på. Jeg har prøvet at bruge denne y=b*a^x, men kan ikke på nogen måde få det til 0,83 syntes jeg.


Brugbart svar (1)

Svar #4
26. februar 2010 af mathon

                    y2 = b·ax2
                    y1 = b·ax1                    ligningerne divideres

                    y2/y1 = ax2-x1               og koordinaterne indsættes

                    64/230 = a7-0

                    64/230 = a7                 resten som i #1

                   


Brugbart svar (1)

Svar #5
26. februar 2010 af mathon

prognose for fosforkoncentrationen i Kruså sø i 2010
 
             ifølge
                      den eksponentielle model
                                                            f(12) = 230·0,83298312 = 25,7

                      den lineære model giver
                                                            f(9,66988) = 0
                                              dvs
                                                            fosforfri sø efter 9,7 år allerede i 2007
                                                           

                      
 


Brugbart svar (1)

Svar #6
17. september 2011 af trusty (Slettet)

Hvor får du de f(9,66988) fra? :)


Skriv et svar til: Funktioner

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.