Matematik

2 cirklers skæringspunkt

02. marts 2010 af andreaspeter89 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Jeg har nu i noget tid kigget mellem min lærebog og herinde paa studieportalen for at finde ud af hvordan jeg kan finde skæringspunktet af de to cirkler jeg har ligninger for.

Min lærebog taler om de lige store koefficienters metode og substitutionsmetoden. Mit problem ved disse metoder er jeg kun kender til at fjerne kvadratleddene ved subtraktion af ligninger, men resultatet her bliver jo kun en ligning, og til de to metoder i lærebogen skal man jo bruge to ligninger uden kvadratled.

Men det jeg egentlig bare gerne vil have er at nogle finder skæringspunkterne ved en forstaaelig step-by-step metode saa jeg kan lære hvordan man gør.

Ligningerne for de 2 cirkler:
1) x2+y2-8x+14y=2639
2) x2+y2-198x-94y+9401=0

takker meget


Brugbart svar (0)

Svar #1
02. marts 2010 af millemus_13 (Slettet)

Når de to cirkler skærer hinanden er x og y den samme. Du har to ligninger og to ubekendte.

Du kan i ligning 1 isolere x eller y og sætter sen ind i ligning to, også løse den.


Svar #2
02. marts 2010 af andreaspeter89 (Slettet)

gør det venligst step by step. tror jeg er kørt træt i det efter at have siddet saa lang tid med det.


Brugbart svar (0)

Svar #3
02. marts 2010 af millemus_13 (Slettet)

Du har de to ligninger:
1) x2+y2-8x+14y=2639
2) x2+y2-198x-94y+9401=0

I dette tilfælde er det faktisk nemmest at sætte de to ligninger lig hinanden. ligning 1. omskriver du til:

1) x^2+y^2-8x+14y-2639=0

Da der nu står på højre side i begge ligninger kan du sætte dem lig hinanden.

du har så:

x^2+y^2-8x+14y-2639=x2+y2-198x-94y+9401   ->  -8x+14y-2639=-198x-94y+9401   -> 190x=12040-108y   ->    x=1204/19-108y/190

Nu kan du sætte x ind i ligning 1 og isolere y.

(1204/19-108y/190)^2+y2-8(1204/19-108y/190)+14y=2639   ->   11941/9025y^2-96554/1805y+313929/361=0.
 

Du har nu en 2. gradsligning du kan løse og der får jeg y til at der ingen løsning er. Så med mindre du har skrevet ligningerne forkert op, er der ingen løsning.. Jeg kan dog have lavet en regne fejl men princip er rigtigt.


Brugbart svar (0)

Svar #4
02. marts 2010 af millemus_13 (Slettet)

nummer to ligning er ikke en cirkel for radius er negativ.


Svar #5
02. marts 2010 af andreaspeter89 (Slettet)

tak for hjælpen. svaret er de ikke skærer.

2) er en cirkel, fordi:

(x-99)^2 = x^2 + 9801 - 198x og (y-47)^2 = y^2 + 2209 - 94y

x^2 + 9801 - 198x + y^2 + 2209 - 94y = 9801 + 2209 - 9401

(x-99)^2 + (y-47)^2 = 2609


Svar #6
03. marts 2010 af andreaspeter89 (Slettet)

Jeg forstod ikke lige det her:

Nu kan du sætte x ind i ligning 1 og isolere y.

(1204/19-108y/190)^2+y2-8(1204/19-108y/190)+14y=2639 -> 11941/9025y^2-96554/1805y+313929/361=0.

Du har nu en 2. gradsligning du kan løse og der får jeg y til at der ingen løsning er. Så med mindre du har skrevet ligningerne forkert op, er der ingen løsning.. Jeg kan dog have lavet en regne fejl men princip er rigtigt.
 

y er da ikke isoleret i : 11941/9025y^2-96554/1805y+313929/361=0. ???


Brugbart svar (0)

Svar #7
03. marts 2010 af millemus_13 (Slettet)

nej en dum formulering fra min side.. men med isoleret mente jeg at du nu kan finde y, for du har kun den som ubekendt.


Brugbart svar (0)

Svar #8
03. marts 2010 af mathon

du fik svaret i
#5
i
https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=251302


Brugbart svar (0)

Svar #9
03. marts 2010 af mathon

se

Vedhæftet fil:Cirkel_beregning_1_x.doc

Svar #10
03. marts 2010 af andreaspeter89 (Slettet)

Ja mathon, men forstod ikke svaret der. Jeg er lige begyndt med det paa A. (:


Svar #11
03. marts 2010 af andreaspeter89 (Slettet)

hov jeg jeg havde ikke set du havde udvidet den mathon. nu er den mere forstaaelig. tak for hjælpen. jeg vil dog gerne have isoleret y i: 11941/9025y^2-96554/1805y+313929/361=0, da jeg ikke lige kan se hvordan man skulle kunne gøre det naar der baade er y og y^2

tusind tak


Svar #12
03. marts 2010 af andreaspeter89 (Slettet)

mathon: hvordan faar du : |C1C2| = 109,3?


Brugbart svar (0)

Svar #13
04. marts 2010 af millemus_13 (Slettet)

når du har 11941/9025y^2-96554/1805y+313929/361=0, er det jo en anden gradsligning, og der kan man ikke isolere y. Du skal løse den som en almindelig anden grads lingning. den står jo på formen ax^2+bx+c=0.

|C1C2| = 109,3 er afstanden fra den ene cirkels centrum til den anden cirkels centrum. Når han har korrdinatoerne for centrummerne, kan han trække de to tal fra hinanden og få den vektoer der er mellem de to centrummer. dvs vektoren er (C1x-C2x,C1y-C2y), hvor (C1x,C1y) er centrum for cirkel 1, og (C2x,C2y) er centrum for cirkel nummer 2. Du kan så bare tage længden af den fundne vektor og det giver 109,3


Svar #14
04. marts 2010 af andreaspeter89 (Slettet)

mht. andengradsligningen er jeg med saa langt. det jeg ikke forstaar er hvordan du laver dette spring: (1204/19-108y/190)^2+y2-8(1204/19-108y/190)+14y=2639 -> 11941/9025y^2-96554/1805y+313929/361=0

:)


Skriv et svar til: 2 cirklers skæringspunkt

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.