Fysik

Mekanisk Energi - Pendul

08. marts 2010 af 1g (Slettet)

Hej.. Her en opgave jeg ikke kan regne ud:

Et pendul består af en 2,0 m lang snor, hvori der er fastgjort et lod med massen 800 g. Snoren vejer praktisk talt ikke noget.

For at bringe pendulet i svingninger fører vi loddet ud i en startposition, hvor snoren danner en vinkel på 30 grader med lodret. Derfra slipper vi loddet, så det svinger frem og tilbage i et stykke af en cirkelbue. Hvis vi ser bort fra gnidningsmodstanden, kan vi regne med, at den mekaniske energi er bevaret under bevægelsen.

Beregn loddets fart i det laveste punkt af banen??

 Tak :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
09. marts 2010 af Andersen11 (Slettet)

Beregn den potentielle energi i startpositionen. Højdeforskellen Δh mellem denne position og den lodrette position beregnes ud fra geometrien; brug den retvinklede trekant med vinkel 30o og pendulets længde L som hypotenuse.

Δh = L - L√3 / 2 = (1-√3 / 2) L

Når pendulet svinger, og det er i det laveste punkt, er al denne potentielle energi overført til kinetisk energi i pendulet. Hvis farten her er v og pendulets masse er m, har vi

mgΔh = 1/2 mv2 ,

hvoraf v kan findes, da alt andet er kendt:

v = √(2gΔh) = √((2-√3)gL)


Skriv et svar til: Mekanisk Energi - Pendul

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.