Kemi

Nogen vil hjælpe mig med denne opgave. :D

11. marts 2010 af dejligecocio (Slettet) - Niveau: A-niveau

Halogener danner indbyrdes en række mere eller mindre stabile forbindelser. En af disse er bromchlorid, BrCl, som dekomponerer ved 500 °C til de rene dihalogenmolekyler.

1. Opskriv et reaktionsskema for dekomponering, idet alle de indgående stoffer er gasser.


Ligevægtskonstanten for reaktionen er Kp=32 ved de 500 °C
I en beholder gælder følgende startbetingelser:
 

p(BrCl)=15 bar

p(Br2)=p(Cl2)=11 bar

delta h(BrCl)=14,63

delta s(BrCl)=239,76


2. Vis ved beregning, at systemet ikke er ligevægt til start.
3. I hvilken retning vil reaktionen forløbe?
4. Beregn partialtrykkene af BrCl, Cl2 og Br2, når systemet er i ligevægt ved 500 °C.
5. Beregn ?Gfor reaktionen ved startbetingelserne.
6. Beregn ligevægstkonstanten ved 300 °C.
7. Er dekomponeringen en exoterm eller en endoterm reaktion?
 

håber virkelig nogen vil hjælpe


Brugbart svar (1)

Svar #1
11. marts 2010 af PoKulaKi (Slettet)

Når du bare skriver syv spærgsmål uden overhovedet at give til kende hvad du selv har tænkt er det lidt svært at vide præcist hvor du har problemer. 

Hvad er det i første spørgsmål du ikke kan finde ud af? ved du ikke hvad halogener er? ved du ikke hvad det betyder at dekomponere? 


Svar #2
12. marts 2010 af dejligecocio (Slettet)

hehe... glemte helt at skrive hvad problemet var. sorry..

men mit problem er da jeg ikke ved hvad dekomponering er, og derfor ved jeg ikke skal lave den første opgave


Brugbart svar (1)

Svar #3
12. marts 2010 af mathon

                               2 BrCl (g)  <--->  Br2 (g)   +   Cl2 (g)
 

     ligevægtsloven
     start                  p(Br2)·p(Cl2)/p(BrCl)2 = (11 bar)2/(15 bar)2 = (11/15)2 = 0,54
    
 


Brugbart svar (1)

Svar #4
12. marts 2010 af mathon

                               2 BrCl (g) <---> Br2 (g) + Cl2 (g)

    ligevægtsloven
    start                    p(Br2)·p(Cl2)/p(BrCl)2 = (11 bar)2/(15 bar)2 = (11/15)2 = 0,54

hvorfor ligevægten forskydes mod højre

   partialtryk i bar:     2 BrCl (g) <---> Br2 (g) + Cl2 (g)
   start                        15                    11           11
   ligevægt                (15-x)             (11+x)      (11+x)

   ligevægtsloven
   i ligevægt             ((11 bar) + x)2 / ((15 bar) - x)2 = 32 og 0<x<15

                               x = 11,0943

hvoraf
   i ligevægt:
                                p(BrCl) = (15 - 11,0943) bar = 3,91 bar

                                p(Br2) = p(Cl2) = (11 + 11,0943) bar = 22,09 bar


Brugbart svar (1)

Svar #5
13. marts 2010 af PoKulaKi (Slettet)

At det dekomponerer betyder at det deles op i de komponenter det er lavet af. altså deles BrCl op i Br og Cl. Da vi får at vide at alle stoffer er på gasform bliver reaktionsskemaet altså som mathon skriver.  

I den slags opgaver kan den være smart at lede efter hints i de oplysninger man får senere. her får du partialtrykkene for Br2 og Cl2, så er det smart at gætte på at de indgår i reaktionen.
 


Brugbart svar (0)

Svar #6
29. september 2018 af Felici (Slettet)

Er der nogen, der ved, hvordan man så laver spørgsmål 5?

Er der værdierne for S og H, der er oplyst i opgavebeskrivelsen, man skal bruge - eller skal man finde yderligere tabelværdier?


Skriv et svar til: Nogen vil hjælpe mig med denne opgave. :D

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.