Fysik

Skrå kast: beregn slagvinklen og begyndelsesfarten ud fra en givet banekurve

13. marts 2010 af lnikolajl (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Jeg har grublet i flere timer over denne opgave:

Banekurven for en golfbold er givet ved:  y(x) = -0,0071x^2+0,7813x

beregn slagvinklen og begyndelsesfarten.

Jeg ved simpelthen ikke hvordan jeg skal finde frem til startvinklen eller starthastigheden...

jeg kan finde frem til toppunktet for funktionen og x.max (længden hvor bolden vil ramme jorden igen) men ved ikke om jeg skal bruge det til noget

hjælp tak! :)


Brugbart svar (1)

Svar #1
14. marts 2010 af jnl123

startfarten er vel bare y(0) = 0

Slagvinklen må være vinklen ved x=0. Dvs. y '(0).

Det giver hældningen 0,7813. Dvs. når x stiger 1, stiger y 0,7813. Hvis man tegner en retvinklet trekant med de 2 sidelængder er vinklen:

tan(v) = 0,7813/1 = 0,7813       =>    v = atan(0,7813) = 0,6632 rad = 38 grader


Brugbart svar (1)

Svar #2
14. marts 2010 af jnl123

startfarten er selvfølgelig ikke bare y(0) :)

Jeg tror du skal finde ud af hvor langt bolden når inden den rammer jorden, altså hvor y=0. Og så med et par formler for skrå kast finde startfarten.


Brugbart svar (2)

Svar #3
14. marts 2010 af Andersen11 (Slettet)

Vi har givet en ligning for banekurven

y(x) = -0,0071x2+0,7813x ,

hvor x formodentlig er i vandret retning, og y i lodret retning er golfboldens højde over jordoverfladen. Vi kender ikke umiddelbart funktionerne x(t) og y(t) som funktion af t; men hvis vi kan se bort fra luftmodstand, er bolden overladt til tyngdens acceleration, lige så snart golfslaget er færdigt. Tyngdeaccelerationen g virker i lodret retning, så hastighedskomponenten vx = dx/dt i vandret retning må være konstant.

I lodret retning må vi have

d2y/dt2 = dvy/dt = -g og dermed

vy(t) = vy0 - gt ,

hvor vi regner tiden t = 0 som starttiden, hvor også x = 0 og y = 0.

Vi må derfor have

x(t) = vx t , og

y(t) = -1/2 g t2 + vy0 t .

Hvis vi substituerer t = x/vx ind i ligningen for y(t), får vi

y = -1/2 (g /vx2) x2 + (vy0/vx) x .

Sammenholder vi det med ligningen for banekurven, får vi

1/2 g/vx2 = 0,0071 og vy0/vx = 0,7813 .

Heraf fås

vx = √(g/(2•0,0071) = 26,297 m/s , og

vy0 = 0,7813 vx = 20,546 m/s .

Slagvinklen θ er, som nævnt i #1, bestemt ved tanθ = 0,7813, hvoraf θ = 38,001º

Begyndelsesfarten er vstart = √(vx2 + vy02) = vx √(1 + 0,78132) = vx √(1 + tan2θ) = vx /cosθ = 33,372 m/s


Svar #4
14. marts 2010 af lnikolajl (Slettet)

Mange mange tusinde tak for  jeres svar, kan meget bedre forstå det nu :)


Skriv et svar til: Skrå kast: beregn slagvinklen og begyndelsesfarten ud fra en givet banekurve

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.