Matematik

Hastighed i forhold til Db

21. marts 2010 af Njl (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej jeg ligger lige hele opgaven og det af den jeg har lavet ind, fordi jeg ved ikke helt hvad der er relevant.

Det er det sidste spørgsmål det er problemet.

En personbil målte man motorstøjen, når bilen kørte i 5. gear med hastigheder mellem 70 km/t og 130 km/t. Målingerne viste, at støjniveauet, målt i dB, er en lineær funktion f af hastigheden, målt i km/t. Det oplyses, at ved 70 km/t er støjniveauet 60 dB, og ved 130 km/t er støjniveauet 70 dB.

Bestem en regneforskrift for funktionen f.
Igen bruger jeg List funktionen på min lommeregner, de to hastigheder som x værdierne og de to støjniveauer som y.
Jeg bruger igen ”Regression” og får at: a = 0,17 og b = 48,33
Dette giver regneforskriften f(x) = 0,17x+48,33

Beregn støjniveauet ved 90 km/t.
Jeg indsætter 90 i den regneforskrift jeg fandt før.
f(90) = 0,17*90+48,33 = 63,63

Beregn den hastighed, hvor støjniveauet er 67 dB.
Jeg her bruger jeg solve funktionen på lommeregneren.
solve(67 = 0,17x+48,33,x) = 109,82

Hvor meget skal hastigheden nedsættes, for at støjniveauet falder med 3 dB?
 


Brugbart svar (0)

Svar #1
21. marts 2010 af peter lind

y1=a*x1+b, y2= a*x2+b,  Δy = y2-y1 = a(x2-x1) = a*Δx


Svar #2
21. marts 2010 af Njl (Slettet)

Jeg er ked af det, men det får jeg ikke så meget ud af


Brugbart svar (0)

Svar #3
21. marts 2010 af peter lind

Du har Δy = aΔx. hvis ændringen i y er 3 dB hvad er så ændringen i x ?


Svar #4
21. marts 2010 af Njl (Slettet)

a? :o Jeg ved det virkelig ikke :/

Hvad er det for nogle tal du bruger, det er lidt nemmere for mig hvis jeg har nogle tal?


Brugbart svar (0)

Svar #5
21. marts 2010 af peter lind

Jeg kender ikke a, så jeg kan ikke komme med nogle tal. Hvis ændringen i y er Δy er 3dB, hvad er så ændringen i x  altså  Δx ?


Svar #6
21. marts 2010 af Njl (Slettet)

Er det så ikke også 3dB ?


Brugbart svar (0)

Svar #7
21. marts 2010 af peter lind

Nej. Δy = 3dB, Δy = aΔx. Hvad er Δx ?


Svar #8
21. marts 2010 af Njl (Slettet)

Det kan jeg ikke se. beklager.


Skriv et svar til: Hastighed i forhold til Db

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.