Matematik

eksamen i morgen - hurtigt svar!

22. marts 2010 af YodawgYowwwwwww (Slettet) - Niveau: A-niveau

x^2 + 2x + y^2 - 4y = 0 <-- en cirkel er givet ved denne ligning.

P(1,1) ligger på cirklen.

Bestem en ligning for tangenten til cirklen i punktet P.

Hvordan gør man? Har kigget og kigget, brug for hurtig svar. Prøven starter kl. 9 i morgen..

Dertil, tangenter, de er vinkelrette på den graf de rammer? og de rammer altid kun grafen et sted ikke sandt?

kh.

Håber nogen kan hjælpe hurtigt.


Brugbart svar (1)

Svar #1
22. marts 2010 af MN-P (Slettet)

x^2 + 2x + y^2 - 4y = 0  omskriver til

(x+1)²-1+(y-2)-4=0

(x+1)² + (y-2)² =5

centrum (-1,2)

Find herudfra hældningen for den radius, der går gennem P.

tangenten står vinkelret på radius, find tangenthældningen a.

Indsæt a samt P i Y=ax+b og find b


Brugbart svar (1)

Svar #2
22. marts 2010 af Andersen11 (Slettet)

Brug cirklens ligning til at finde dens centrum C. Vektoren CP fra C til P er radius i cirklen til røringspunktet med tangenten, så CP står vinkelret på tangenten. Tværvektoren CP^ er da en retningsvektor for tangenten. Ud fra tværvektoren kan du da finde tangentens hældningskoefficient, og tangenten skal også gå gennem P(1,1), så du kan opskrive tangentens ligning.

En tangent rører den graf eller kurve, den hører til, men den står ikke vinkelret på grafen. En tangent kan sagtens skære grafen i andre punkter end røringspunktet.


Svar #3
22. marts 2010 af YodawgYowwwwwww (Slettet)

Hvis en tangent ikke rører en graf eller kurve vinkelret, hvordan kan MN-P så sige at hældningen af radius er vinkelret på tangentens hældning?


Brugbart svar (1)

Svar #4
22. marts 2010 af Andersen11 (Slettet)

#3 - Fordi radius jo står vinkleret på kurven og dens tangent i punktet. Men det giver ikke mening, når du taler om at røre en graf vinkelret . Tangenten er en tilnærmelse til kurven i en lille omegn omkring røringspunktet.


Brugbart svar (1)

Svar #5
22. marts 2010 af MN-P (Slettet)

Det kan jeg fordi kurven er en cirkel og tangenten står vinkelret på krumningsradius.


Skriv et svar til: eksamen i morgen - hurtigt svar!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.