Kemi

pH ved temperatur

26. marts 2010 af klinki (Slettet) - Niveau: B-niveau

hej jeg kan simpelthen ikke gennemskue denne opgave:

Der fremstilles to opløsninger ved temperaturen 25 °C.


Opløsning A: 1,29 G KOH (s) opløses i vand i en 250 mL målekolbe, hvorefter der fyldes op til mærket med vand.
Opløsning B: 0,100 M propandisyre ( CH2(COOH)2 )


a. Beregn pH for opløsning A

40 mL af opløsning A blandes med 60 mL af opløsning B.


b. Beregn pH for blandingen


 

hvis jeg kunne få hjælp til opgave a, tror jeg selv jeg kan lave de andre :)
 


Brugbart svar (0)

Svar #1
26. marts 2010 af mathon

a)
                    n = m/M = (1,29 g)/(56,10 g/mol) = 0,022995 mol

                    c  = [OH-] = (0,022995 mol)/(0,250 L) = 0,091979 M

                    pOH = -log([OH-]) = -log( 0,091979) = 1,04
ved 25 °C er
                    pH = 14 - pOH = 14 - 1,04 = 12,96
 



 


Brugbart svar (0)

Svar #2
26. marts 2010 af mathon

b)
       pKs1 = 2,8
       40 mL af opløsning A indeholder
       stofmængden
                              n(OH-) = (0,040 L)·( 0,091979 mol/L) = 0,003679 mol
   
       60 mL af opløsning B indeholder
       stofmængden
                              n(CH2(COOH)2) = (0,060 L)·(0,100 mol/L) = 0,006000 mol

             
                                                   HOOC-CH2-COOH  +  OH-  →  HOOC-CH2-COO-  +  H2O
ækvivalente mængder i mol:                     1                      1                       0
aktuelle mængder i mol
før reaktion                                         0,006000          0,003679                 0                     
efter reaktion                              0,006000-0,003679          0              0,003679
                                                            0,002321

               blandingen er nu en puffer HOOC-CH2-COOH / HOOC-CH2-COO
hvoraf
               pH = pKs + log(nb/ns) = 2,8 + log(0,003679/0,002321) = 3,00

              


Svar #3
26. marts 2010 af klinki (Slettet)

tak :D


Skriv et svar til: pH ved temperatur

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.