Matematik

Newton-Raphsons metoden?

01. april 2010 af HelloHelloHello (Slettet)

Hej :)

jeg har en opgave som jeg ikke kan finde ud af, håber i kan hjælpe mig..

jeg har en funktion: f(x) = e^x-8x-1

jeg ved at den ene nulpunkt er 0, jeg skal ved hjælp af Newton-Raphtons metoden finde den anden nulpunkt?


problemet er at jeg ikke helt forstår metoden.. har kigget og læst den et par gange man forstår det stadig ikke

i må meget gerne skære det ud i pap for mig
 

på forhånd tak :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
01. april 2010 af Andersen11 (Slettet)

Se foklaringen her i denne tråd

https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=827104

Her er

f(x) = ex - 8x - 1 , så

f'(x) = ex - 8 , og dermed får du i den n'te iteration i Newton-Raphson:

xn+1 = xn - f(xn)/f'(xn), dvs

xn+1 = xn -(exn - 8xn - 1)/(exn - 8)

Start for eksempel med x0 = 3 . Efter 4-5 iterationer finder du løsningen med 6 decimaler.


Svar #2
01. april 2010 af HelloHelloHello (Slettet)

hmm... jeg forstår det ikke helt ?
er tallet 3 et tilfældigt tal ?

jeg har tabellen foran mig men forstår ikke helt hvor tallene kommer fra ?


Brugbart svar (0)

Svar #3
01. april 2010 af Andersen11 (Slettet)

Ja, 3 er tilfældigt tal. Du kan også starte med 4 eller 5, for eksempel. Men hvis du starter med 2, konvergerer metoden mod den anden rod x = 0.


Svar #4
01. april 2010 af HelloHelloHello (Slettet)

hmm.. jeg kan ikke helt forstå det..
men kan se i min mat bog at man kan taste det ind i lommeregneren?
jeg har en ti-83 plus

jeg har tastet ind i funktionen "y="

under y1 har jeg skrevet e^x - 8x - 1

under y2 har jeg skrevet e^x-8

under y3 har jeg skrevet x-y1/y2

så står der i bogen at jeg skal ud på mit normale vindue og taste x1 og 3 men kan ikke finde x1 ??


Brugbart svar (0)

Svar #5
01. april 2010 af Andersen11 (Slettet)

#4 - Jeg bruger ikke lommeregner, så jeg kan ikke hjælpe dig med, hvad du skal gøre der. Roden bliver med tilnærmelse x = 3,314877 .


Svar #6
01. april 2010 af HelloHelloHello (Slettet)

hmm... spørger måske lidt for meget.. men kan du give et eksempel på hvordan du har regnet det ud?
tror jeg er ved at forstå det.. ved bare ikke hvordan jeg skal regne det ud fordi der står e^x.
jeg mener at jeg ved ikk hvad jeg skal smide ind i e hehe


Svar #7
01. april 2010 af HelloHelloHello (Slettet)

hvis jeg skriver e^3-8*3-1= -25

og derefter hvis jeg siger e^3-8 = -8
 

hvis jeg så bruger den formel i bogen skal jeg gøre: 3-(-25/-8) = -0,125

det er overhovedet ikke tæt på dit, jeg ved jeg har gjort noget forkert, men ved ikke hvad?


Brugbart svar (0)

Svar #8
01. april 2010 af Andersen11 (Slettet)

Hvis vi starter med x0 = 3, får vi

exp(3) - 8*3-1 = -4,914 og exp(3) - 8 = 12,086 og dermed

x1 = 3-(-4,914/12,086) = 3,4066

Dernæst fås exp(x1) - 8*x1 -1 = 1,9106 og exp(x1) - 8 = 22,1637, og dermed

x2 = 3,3204

exp(x2) -8*x2 -1 = 0,1089 og exp(x2)-8 = 19,6724, og dermed

x3 = 3,314899

exp(x3) -8*x3 -1 = 0,000423 og exp(x3)-8 = 19,5196

x4 = 3,314877

exp(x4) -8*x4 -1 = 6,47E-09 og exp(x4)-8 = 19,51902


Svar #9
01. april 2010 af HelloHelloHello (Slettet)

nu forstår jeg det! :D
tusind tak for hjælpen :)
men så vidt jeg husker, tror jeg ikke jeg har lært om udtrykket exp ? er der et dansk ord for det eller hvordan ? :)
eller er det bare engelsk ord for e^x


Brugbart svar (0)

Svar #10
01. april 2010 af Andersen11 (Slettet)

exp(x) er en alternativ skriveform for ex , der er almindeligt anvendt. Det er jo en forkortelse for exponentialfunktion. Det er en bekvem skrivemåde, hvis man ikke lige kan lave eksponenter.


Svar #11
02. april 2010 af HelloHelloHello (Slettet)

okay nu forstår jeg det hele
jeg takker tusinde gange for hjælpen
god påske :)


Brugbart svar (0)

Svar #12
02. april 2010 af Andersen11 (Slettet)

Velbekomme da, og i lige måde god påske.


Skriv et svar til: Newton-Raphsons metoden?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.