Kemi

4.5 Røde opgave bog

27. februar 2005 af Mads123 (Slettet)
Er der nogle der kan hjælpe mig med a)?

Opgaven lyder:

50,0 mL 0,00820 M MgCl2-opløsning blandes med 50,0 mL NaOH-opløsning ved 25 grader. Herved udfældes der magnesiumhydroxid. Når bundfaldet har lagt sig, bestemmes den aktuelle koncentration af Mg2+ i opløsningen til at være 0,00178 M.

a)beregn den aktuelle koncentration af OH- i blandingen?

b)beregn massen af udfældet magnesiumhydroxid?

c)beregn den formelle koncentration af den oprindelige NaOH-opløsnigen?


Føler jeg mangler en information til a) om NaOH. Nogle der kan hjælpe?

Brugbart svar (0)

Svar #1
27. februar 2005 af Micc_86 (Slettet)

Tænker på, om det har noget med opløslighedsprodukt at gøre?

Når bundfaldet har lagt sig, da vil opløsningen vel være mættet, altså:

[Mg2+] * [OH-]^2 = Ko(Mg(OH)2)

Da du kender den aktuelle koncentration af Mg2+ og opløslighedsproduktet, kan man finde den aktuelle koncentration af OH-

Hmm...

Brugbart svar (0)

Svar #2
27. februar 2005 af Katty (Slettet)

Ambitiøs kemilærer du har i 1g.

a) Der sker en udfældning af Mg(OH)2, når ionproduktet større end Kop(Mg(OH)2). Denne udfældning er færdig, når bundfaldet har lagt sig, og der gælder nu, at ionproduktet er lig Kop(Mg(OH)2). Efter denne udfældning har man i blandingen målt [Mg2+] til 0,00178M, du kan beregne den aktuelle koncentration af OH- af:

[Mg2+]*[OH-]^2 = Kop(Mg(OH)2)

b) Før blanding havde du følgende stofmængde Mg2+:

nMg2+ = c*V = 0,00820M*0,050L = xmol

Efter blanding og udfælding:

nMg2+ = c*V = 0,00178M*0,100L = ymol

Der er altså udfældet xmol-ymol = zmol Mg2+.

nMg2+ (forsvundet) = nMg(OH)2 (udfældet)

mMg(OH)2 = n*M = xg

c) nMg2+ (forsvundet) = 2*nNaOH (reageret)

Den formelle koncentration af NaOH kan beregnes af c = n/V hvor V = 0,050L.


Svar #3
27. februar 2005 af Mads123 (Slettet)

Bare rolig jeg går i 2.g nu ;)

a) ja sådan ville jeg også gøre. Men hvad hvis nu NaOH var 10M, ville der så ikke være en hel masse OH- der ikke reagerede?

Brugbart svar (0)

Svar #4
27. februar 2005 af Katty (Slettet)

Jo, men så ville [Mg2+] også være meget lille.

Svar #5
03. marts 2005 af Mads123 (Slettet)

c) Hvad er forskellen på min og kattys måde?

Vi ved der er tilsat 4,1*10^-4mol
2,32*10^-4 mol er bundfald og 1,78*10^-4 mol er i opløsningen.

Fordi jeg ved Mg2+ og NaOH reagerer 1:2 er...

OH- i bundfald 4,64*10^-4 mol
OH- i opløsning 3,56*10^-4 mol og derfor er der opløst 8,20*10^-4 mol.

c= 8,20*10^-4 mol / 0,05L = 0,0164 M

Det skal siges min læres resultat er det samme som, det kattys måde giver. Men hvad gør jeg forkert?


Brugbart svar (0)

Svar #6
03. marts 2005 af Katty (Slettet)

b) Før blanding havde du følgende stofmængde Mg2+:

nMg2+ = c*V = 0,00820M*0,050L = 0,00041mol

Efter blanding og udfælding:

nMg2+ = c*V = 0,00178M*0,100L = 0,000178mol

Der er altså forsvundet 0,00041mol-0,000178mol = 0,000232mol Mg2+.


c) nMg2+ (forsvundet) = 2*nNaOH (reageret)

nNaOH(reageret) = 2*0,000232mol = 0,000464mol

Den formelle koncentration af NaOH kan beregnes af c = n/V, hvor V = 0,050L:

cNaOH = n/V = 0,000464mol/0,050L = 0,00928M

Brugbart svar (0)

Svar #7
21. maj 2006 af Blackbirdy (Slettet)

Jeg har også fået 0,00928 M men min lærer har givet mig fejl for det!! =S... dont get it....

Skriv et svar til: 4.5 Røde opgave bog

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.