Fysik

Batteri afsætter effekt i kredsløb

23. april 2010 af window (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej!

Et kredsløb er tilsluttet en ydre resistor. Energikilden er et batteri.

                       Elektromotoriske kraft = 4,5 V

                       Ri  = 0,05 ohm

                       Ry = 25,00 ohm

Jeg beregner strømstyrken til: 0,18 A vha. formlen:   ε = Ri * I + Ry * I

Jeg skal nu bestemme effekten, som batteriet afsætter i kredsløbet.

Skal jeg så antage, at det kun er batteriet der afsætter energi kredsløbet, og dermed beregne effekten ved:

                     Pkredsløb= Ukredsløb * I = Ry* I2 = 25,00 ohm * 0,182 A2 = 0,81 W

Jeg ved ikke helt om denne metode er rigtig... Fordi jeg bliver senere bedt om at beregne effekten der afsættes i batteriet og effekten der afsættes i resistoren. Effekten der afsættes i resistoren vil jo være lig med ovenstående? Nemlig:

                   Pkredsløb= Ry* I2 = 25,00 ohm * 0,182 A2 = 0,81 W
 

Jeg tror virkelig ikke at den samme opgave ville stille flere spørgsmål, der har samme svar.


Brugbart svar (0)

Svar #1
23. april 2010 af peter lind

Det kommer an på præcis hvad der bliver spurgt om. Det du beregner er den energi der afsættes i det ydre kredsløb. Hvis der bedes om den totale energi batteriet levere så er det E*I, hvilket så er energien afsat inde i batteriet+ den energi, der afsættes i den ydre modstand.


Svar #2
24. april 2010 af window (Slettet)

Hej, tak for svaret!

Men mener du ikke, at det jeg beregner er energien der afsættes i det ydre kredsløb pr. sekund? Helt præcist lyder problemformuleringen: "Beregn den effekt batteriet afgiver til kredsen". Skal jeg så bruge formlen:

Pkredsløb = Utotal * I 

hvor: Utotal = Uindre + Uydre   ?


Svar #3
24. april 2010 af window (Slettet)

Nåååårh!! Du skrev E*I og jeg opfattede det som energi*strømstyrke, men du mente elektromotorisk kraft * strømstyrke, ikke?

Fordi det jeg skrev: Utotal = Uindre + Uydre er jo lige præcis lig med den elektromotoriske kraft, ε, og effekten som batteritet afsætter i kredsløbet vil dermed være: P = ε * I

Tusind tak for hjælpen! nu kan jeg se det.. :)


Brugbart svar (0)

Svar #4
24. april 2010 af mathon


Svar #5
24. april 2010 af window (Slettet)

tak :)


Skriv et svar til: Batteri afsætter effekt i kredsløb

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.