Biologi

Blodtype diskussions spørgsmål

24. april 2010 af legendsneverdie (Slettet)

 Hej.

Jeg mangler et par svar i min blodtype diskussion, og jeg håber nogle af jer kan hjælpe mig.

I må også meget gerne rette mine svar hvis i kan se nogle fejl:


1. Indeholder Anti-A feltet antistof eller antigen? Hvilket antistof/antigen?
Anti-A har serum som indeholder antistof A.

2. Besvar samme spørgsmål for Anti-B feltet og Anti-D feltet.
Anti-B feltet indeholder antistof B, og Anti-D feltet indeholder antistof D som er antistof mod rhesus.

3. Hvad indeholder kontrolfeltet?
Kontrolfeltet indeholder AB serum uden nogle antistoffer.

4. Forklar, hvorfor blod fra en person med blodtype A agglutinerer (klumper) i Anti-A feltet, og blod fra en person med blodtype B agglutinerer i Anti-B feltet.

5. Forklar hvorfor blod fra en person med blodtype 0 hverken agglutinerer i Anti-A eller Anti-B feltet. Forklar, hvorfor blod fra en rhesus positiv agglutinerer i Anti-D feltet.


6. Gør ud fra reaktionerne på blodtypekortet rede for din egen blodtype og forklar hvilke antigener og antistoffer du har (husk både ABO og rhesus).
Mit blodtypekort var ikke særlig tydeligt, og hvis jeg havde haft chancen skulle jeg nok havde lavet et nyt, men jeg kom frem til den konklusion at min blodtype måtte være B-(hvilket passer meget godt med at begge mine forældre er B-). Jeg har antigen B, og antistof A. Min rhesusfaktor er dd.

7. Hvilken genotype har du og hvilke muligheder er der for dine forældre?
Min genotype må enten være IBIB eller IBi. Mine forældre have disse muligheder:

(indtegnet i et skema): IBIB, IBi.

8. Kortene er ifølge fabrikanten kvalitetsmæssigt identiske med kort til klinisk brug, men de er ikke gyldige til klinisk brug? Hvorfor ikke?

9. Hvorfor er det af betydning at kende både donors og modtagers blodtype ved en blodtransfusion?
Fordi man kan risikere at modtage blod fra en donor med en blodtype som vil få dit blod til at agglutinerer. Fx, ville mit blod agglutinere hvis jeg modtog blod fra en donor med blodtype A eller AB.

10. Hvilken virkning har det på kredsløbet og resten af legemet, hvis der benyttes en “forkert” blodtype ved en transfusion?
De røde blodlegemer vil klumpe sig sammen, og det vil fremkalde livstruende situationer, fx blodpropper og tilstoppede blodkar.

11. Hvis der ved en blodtransfusion sker agglutinering på grund af uoverensstemmelse mellem blodtyperne, er det normalt donors blodlegemer, der klumper sammen i modtagerens blodkar. Hvorfor klumper modtagerens blodlegemer ikke sammen?

12. Hvem kan du give blod til og modtage blod fra? Hvorfor?
Jeg kan give blod til modtagere blodtype med B og AB, og jeg kan modtage blod fra donere med blodtype B og 0. Jeg kan give blod til B og AB, fordi ens blodtyper altid kan give blod til hinanden, og fordi personer med blodtype AB ikke har nogle antistoffer. Jeg kan modtage fra B og 0, fordi B er den samme blodtype som min og fordi 0 er universaldoner.

13. Tabellen i resultatafsnittet viser fordelingen af fænotyper i DK. Hvordan stemmer klassens/klassernes resultat overens med dette? Hvad kan skyldes evt. afvigelser?
Nogle af tallene passede meget godt, men størstedelen passede ikke rigtigt. Der kan være nogle forskellige grunde til dette. For det første var det fx ikke hele klassens resultater der blev regnet med, og der kunne være en mange af kortene hvor det ikke var helt tydeligt hvilken blodtype man er, som mit eget blodtypekort.

14. Hvad er din fænotype i forhold til blodtype?
Min fænotype i forhold til blodtype er Brh-.

15. Hvad kan du sige om din genotype i forhold til blodtype?

Den kan enten være IBIB eller IBi(Hvad kan man ellers sige?)

16. Kan to forældre, der har blodtyperne A rh+ og B rh+ få et barn med blodtype 0 rh-?
Nej, det kan de ikke. De kan enten få et barn der er A+, B+ eller AB+.(Dette er jeg ikke helt sikker på,

da forældrerne jo begge kunne have et i, men er det muligt at barnet så bliver rh-?)

17. Kan en mand med blodtype 0 rh- udelukkes som far til et A rh+ barn?

18. Kan han udelukkes som far til et AB rh- barn?
 

- TAK!


Svar #1
24. april 2010 af legendsneverdie (Slettet)

anyone? 


Svar #2
25. april 2010 af legendsneverdie (Slettet)

 Guys, jeg har virkelig brug for hjælp

Er der ingen der kan sige et eller andet om det her?


Brugbart svar (0)

Svar #3
26. april 2010 af stud.med (Slettet)

4: Den har du som sådan selv svaret på. Blodet agglutinerer pga. antistofferne i fx anti-A feltet kopler sig fast på de røde blodlegemer der har A-antigenet. Derved klumper antigener og antistoffer sammen og der forekommer den karakteristiske agglutination.

5: Skulle være nem nok hvis der sammenholdes med ovenstående.

8: Der kan være mange årsager til dette. Målingerne er upræcise som du selv har oplevet kan jeg se, de kræver forholdsvis store mængder blod i forhold til maskinel aflæsning, smitterisiko for bioanalytikerne, tester kun AB0 og Rhesus systemet - ikke de andre irregulære blodtyper (en såkaldt BAC-test)...om der findes en definitiv årsag skal jeg ikke kunne sige.

11: Det gør de faktisk også i praksis, det er dog kun meget få af dem der gør dette. Så teoretisk er spørgsmålet korrekt. Grunden er at alt donors serum er filtreret fra så det udelukkende er de røde blodlegemer en blodportion indeholder og ikke donors antistoffer. Dog er det praktisk umuligt at få alle donors antistoffer ud af en sådan portion så der vil være et fåtal af donorantistofferne der ryger med og kopler sig på modtagers røde blodlegemer.

16: Jo det kan de godt hvis forældrene har genotypen A0 Rr og B0 Rr. Der er 25% chance for at barnet får rr og bliver Rh-negativt. Yderligere er der 25% chance for at barnet bliver 0 (får hverken A eller B fra forældrene) så alt i alt er der 6,25% chance for at barnet bliver 0 Rh-.

17: Nej

18: Ja


Svar #4
26. april 2010 af legendsneverdie (Slettet)

Mange tak for hjalpen.
Jeg afleverede i dag og jeg kan heldigvis se at jeg har skrevet det samme i disse svar,

ud over et af dem hvor du sikkert har ret, men mange tak alligevel! :D


Brugbart svar (0)

Svar #5
26. april 2015 af Sofie123123123


Skriv et svar til: Blodtype diskussions spørgsmål

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.