Matematik

Hjælp til at finde diskriminanten

26. april 2010 af ckh123 (Slettet) - Niveau: B-niveau

 Som overskriften siger har jeg brug for hjælp til at finde diskriminanten i følgende ligning: f(x)=x3-12x2+45x.

Jeg får diskriminanten til -324, hvilket jeg ikke tror er rigtigt? 

Når jeg så sætter d ind i x=(-b±√d)/2a) går det helt galt :S

Opgaven lyder at lave en fortegnsundersøgelse...

Det ville være super hvis I kunne hjælpe.


Brugbart svar (0)

Svar #1
26. april 2010 af mathon

       f(x) = x3 - 12x2 + 45x = 0

heri substitueres

    y = x - 4          hvoraf ved reduktion

    y3 - 3y + 52 = 0

p = (-3)
q = 52

D = (p/3)3 + (q/2)2 =
      (-3/3)3 + (52/2)2 =
      -1 + 676 = 675


Brugbart svar (0)

Svar #2
26. april 2010 af AMelev

f(x) = x3-12x2+45x.
Der er  her tale om et 3.gradspolynomium, og diskriminant er knyttet til 2.gradspolynomier, så det giver ikke umiddelbart mening at finde diskriminanten for f.

f(x) = x3-12x2+45x.= 0

Sæt x uden for parentes.
Så får du et 2.gradspolynomium inde i parentesen (den kan du finde diskriminant for - NB! (-12)2 = 144). 
Benyt nul-reglen.
Find rødderne r1 og r2 for 2.gradpolunomiet, hvis der er nogen.
Lav i givet fald faktoriseringen, så du lander på f(x) = x·(x - r1)·(x - r2)
Hvis der ingen nulpunkter er i 2.gradspolynomiet, skal du bare undersøge, om det er positivt eller negativt.
Lav en talakse med de fundne rødder og lav derudfra fortegnsundersøgelsen.
 


Brugbart svar (0)

Svar #3
26. april 2010 af mathon

    f(x) = x3 - 12x2 + 45x = x(x2 - 12x + 45)

          x(x2 - 12x + 45) = 0

          x2 - 12x + 45 = 0

  a = 1
  b = (-12)
  c = 45

  d = b2 - 4ac = (-12)2 - 4·1·(45) = 144 - 180 < 0
 

  f(x) = x3 - 12x2 + 45x har således kun én reel rod

                             x = 0


Svar #4
26. april 2010 af ckh123 (Slettet)

Tak for hjælpen (:

Det hjalp mig i den rigtige retning.


Skriv et svar til: Hjælp til at finde diskriminanten

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.