Kemi

Endnu en fysisk-kemi opgave

02. marts 2005 af MMøller (Slettet)
Så er den gal igen jeg har problemer med følgende opgave:

Vi betragter en ideal gas, som befinder sig i en beholder. Vi formindsker nu volumet ved at trykke på et stempel. Vi antager, at processen forløber adiabatisk (dette system minder til korte tider om en cykelpumpe).
a) Opskriv termodynamikkens 1. hovedsætning og gør på basis heraf præcist rede for om temperaturen stiger eller falder i denne proces.
b) Bliver konklusionen i ovenstående spørgsmål påvirket af om processen forløber reversibelt eller ej.


Brugbart svar (0)

Svar #1
02. marts 2005 af frodo (Slettet)

hovedsætningen, kan du slå op!, og du ved at Q er konstant, men det er W ikke! ergo hvad må der ske med temperaturen, som følge af dette arbejde?

hvad sker der, hvis processen forløber reversibelt?

Svar #2
02. marts 2005 af MMøller (Slettet)

Ja hovedsætningen kender jeg godt: deltaE=q+w, og jeg ved også, at q er konstant. Men skal jeg benytte mig af w=-P*(V(2)-V(1))? Hvad så med deltaE? Jeg kan finde nok så mange ligninger, men ikke med de betyngelser, som gælder.

Brugbart svar (0)

Svar #3
02. marts 2005 af frodo (Slettet)

ja, der står jo direkte, at Q=0, og vi har:

D_E=D_U=W=-p(V2-V1)

det giver et positivt resultat, hvorfor energien stiger, men hvad sker der så med denne energi? Den må jo nødvendigvis bruges til opvarmning. Det er der jo intet forkert i, da Q kun angiver TILFØRT varme. Ikk?

Brugbart svar (0)

Svar #4
02. marts 2005 af frodo (Slettet)

hehe.. Jeg fik vist sagt først, at Q var konstant. Den er naturligvis 0..

Svar #5
02. marts 2005 af MMøller (Slettet)

Mange tak! Det er faktisk først nu, at det går op for mig, at jeg har haft svaret hele tiden, men bare ikke har forstået spørgsmålet - så jeg kunne formulere svaret.

Brugbart svar (0)

Svar #6
02. marts 2005 af frodo (Slettet)

hehe.. Det var da godt!

Har du også den sidste?

Svar #7
02. marts 2005 af MMøller (Slettet)

Nu må jeg så hellere få afklaret spørgsmålet, om det gør en forskel om processen er reversibel eller ej, det har jeg lidt svært ved at overskue.
Jeg ved, at ved en reversibel proces er P=P(ex).

Jeg ved godt, at det er nogle meget simple spørgsmål :-) Men det er en meget dårlig bog, som jeg har. Man skal sidde og lede i timer efter ting, som man måske godt ved men lige vil tjekke.

Brugbart svar (0)

Svar #8
02. marts 2005 af frodo (Slettet)

og hvad konkluderer du ud fra det?

Svar #9
02. marts 2005 af MMøller (Slettet)

Umiddelbart vil jeg sige at det gør en forskel, da det i denne situation ikke giver nogen mening at tale om en reversibel proces, da man netop ændre trykket fra omgivelserne i det øjeblik hvor stemplet trykkes ned!? Er jeg inde på noget eller er jeg lost?

Brugbart svar (0)

Svar #10
02. marts 2005 af frodo (Slettet)

når du trykker på stemplet, øger du p_ext, ikke?

derved må vi øge p i beholderen, og derved kan det da godt opnås..

Svar #11
02. marts 2005 af MMøller (Slettet)

Nåh ja - jeg sad faktisk og tænkte på det, da jeg havde sendt teksten.
Vil det så sige at konklusionen er den samme hvad enten det er en reversibel proces eller ej?

Brugbart svar (0)

Svar #12
02. marts 2005 af frodo (Slettet)

jeg ville sige, at når den reversible tilstand opnår, hvilket sker, når trykket i beholderen bliver lig det ydre, vil processen "gå i stå", dynamisk altså, hvorfor man afhængigt af trykket i beholderen vil se at der er grænser for hvor stor en varmeudvikling, der kan ske.

sig til hvis du er uenig i der.

Brugbart svar (0)

Svar #13
02. marts 2005 af frodo (Slettet)

jeg ville sige, at når den reversible tilstand opnår, hvilket sker, når trykket i beholderen bliver lig det ydre, vil processen "gå i stå", dynamisk altså, hvorfor man afhængigt af trykket i beholderen vil se at der er grænser for hvor stor en varmeudvikling, der kan ske.

sig til hvis du er uenig i det.

Svar #14
02. marts 2005 af MMøller (Slettet)

Det kan jeg godt se - det må jeg lige arbejde lidt videre på.
Mange tak for hjælpen!

Brugbart svar (0)

Svar #15
02. marts 2005 af frodo (Slettet)

men selvfølgelig er ovenstående måske mere irreversibelt, idet man jo skal gøre noget for at opnå den situation, der var før..

Skriv et svar til: Endnu en fysisk-kemi opgave

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.