Kemi

Hvad vejes atomers vægt i?!

02. marts 2005 af honningbi (Slettet)
Hej, jeg er igang med at skrive en kemirapport om den grundlæggendekemi, og kunne godt tænke mig kort, at komme ind på hvad et atom vejer.

Jeg har kunnet finde lidt på internettet om mol, men har det noget med atomets vægt at gøre? jeg kunne godt tænke mig at få forklaret hvad et mol er, og hvad et atom vejer:)

På forhånd tak

Brugbart svar (0)

Svar #1
02. marts 2005 af Jezer (Slettet)

Atomernes masser måles i U. men massen af et atom afhænger jo af hvilken grundstof vi har med at gøre.

Du kan slå op i din fysik/kemibog på det periodiske system, der står massen. Man kunne godt forstille sig at massen af en guldkerne var

antal neutroner* massen af en enuron + antal af protoner* massen af en proton.

Dette er dog forkert - spørg blot Einstein.


Men som sagt slå op i din bog, det burde står der!

Svar #2
02. marts 2005 af honningbi (Slettet)

men hvad står U så for? og hvad svarer det til i gram?

Svar #3
02. marts 2005 af honningbi (Slettet)

og du fik aldrig svaret på hvad et atom vejer? eller måler man ikke det og nøjes med at definere massen, som så udgør vægten? eller hva?

Brugbart svar (0)

Svar #4
02. marts 2005 af Jezer (Slettet)

Jo ser du

U står for unit, og 1u = 1660540*10^-27kg

derudover er et mol et tal – 6,022·1023. Dette meget store tal kaldes også Avogadros tal.
Et mol er defineret som antallet af atomer i 12 g 12C


Brugbart svar (0)

Svar #5
02. marts 2005 af sellew (Slettet)

U står for Unit. du kan se alle atomers vægte på det periodiske system

Brugbart svar (0)

Svar #6
02. marts 2005 af Jezer (Slettet)

det tal som står i det periodiske system angiver hvad en vægt ville vise hvis du placerer et atom på den.

eks
guld

Au vejer

196,967u

dette kan du so omregne til kg, g eller tons hvis du vil!

Svar #7
02. marts 2005 af honningbi (Slettet)

okay:o øhh... det vil altså sige at et U er lig med avogadros tal, så U og Mol er det samme? håber ikk jeg spørg dumt, hehe:P

tak

Svar #8
02. marts 2005 af honningbi (Slettet)

så hvis vi tager guld som et eksempel, så for at regne det ud til kilo skal vi sige (6,02 * 10^23) * 196,967 = x antal gram eller hvad? er det korrekt?

Svar #9
02. marts 2005 af honningbi (Slettet)

hov, kom til at bytte rundt i kilo og gram, men det jeg mente at spørge om var, hvad det så bliver regnet ud i??

Brugbart svar (0)

Svar #10
02. marts 2005 af Jezer (Slettet)

1u =1,660540*10^-27kg

Et guldatom vejer
196,967 u dvs at i kg vejer et guld atom

196,967 u*1,660540*10^-27kg/u=

3,2707*10^-25

Et mol er noget helt andet, det er en mængde

Brugbart svar (0)

Svar #11
02. marts 2005 af Jezer (Slettet)

resultat i kg

Svar #12
02. marts 2005 af honningbi (Slettet)

kan jeg så godt formulere det sådan her:

"1 U vejer 1,66 . 10-24 kg og dermed også 1 kg = 6,02 . 1023 u.1 U er altså = 6,02 . 10^23. Tallet 6,02 . 1023 kaldes desuden for Avogadros’ tal."?

Svar #13
02. marts 2005 af honningbi (Slettet)

"1 U vejer 1,66 . 10-24 kg og dermed også 1 kg = 6,02 . 1023 u.1 U er altså = 6,02 . 1023. Tallet 6,02 . 1023 kaldes desuden for Avogadros’ tal.

Eks.:

1 U = 1,66 . 10-27

Et Heliumatom vejer:
4,0 U dvs. at i kg. Vejer et hydrogenatom
4,0 U . 1,66 . 10-27kg/u =
0,00000000000000000664 kg."

er det rigtigt?! PLEASE sig ja:-/

Brugbart svar (0)

Svar #14
02. marts 2005 af frodo (Slettet)

hmm..

For lige at ridse op. Tror måske dette er kørt lidt af sporet!

et atoms masse måles i u ligesom du vejer mel i kg!
sammenhængen mellem u og g er:

6,02*10^23u=1g

Dette følger af definitionen på u og mol:

1u er 1/12 af C-12 atomets masse, og 1 mol er antallet af C-12-atomer i 12 g C-12, som ved optælling er givet ved avagadros tal:N_A= 6,02*10^23 mol^-1

Brugbart svar (0)

Svar #15
02. marts 2005 af Jezer (Slettet)

Jeg vil foreslå at du dropper Avogadros’ tal og mol.

Skriv i stedet noget om at massen (vægten) for et atom afhænger af massen af de partikler det er bygget op af.
Dette tal bliver dog meget lille, og man har derfor indført en enhed der hedder units, eller U.
Et U er som før skrevet lig 1,660540*10^-27 kg.

I det periodiske system står et tal under betegnelsen, dette er de pågældende atoms masse i unit - eller rettere - gennemsnittet at alle dette grundstof atomernes masser. Det er nemlig således at hvert grundstof optræder i flere former

Et eksempel

Du har hydrogenatomet - langt det meste består af atomer som er bygget op af en proton og en neutron. Der findes dog også hydrogenatomer der foruden dette indeholder en eller to neutroner, og de vejer derfor mere.


Hvis du endeligt skal skrive noget med mol så skriv at ”et mol et tal – 6,022·1023. Dette meget store tal kaldes også Avogadros tal.
Et mol er defineret som antallet af atomer i 12 g 12C ”

Et mol siger ikke noget om massen, men er et antal af atomer.

Endelig kan du skrive at atomets reelle vægt er lidt mindre end hvis man tager massen af de enkelte partikler og ganger dette tal med massen af de enkelte atomer, da noget af ”massen” bliver brugt til bindingsenergi i atomet. Da E = mc^2

Hver Eer energi
M massen
Og lysets fart

Brugbart svar (0)

Svar #16
02. marts 2005 af frodo (Slettet)

#13. det skal være i gram, og ikke kilogram

Brugbart svar (0)

Svar #17
02. marts 2005 af Jezer (Slettet)

iøvrigt ser din udregning rigtig ud. brug dog ikke alle de nuller men skriv istedet 6,64*10^-27kg

Brugbart svar (0)

Svar #18
02. marts 2005 af Jezer (Slettet)

netop derfor,brug ikke alle de nuller så er det ikke til at se om det er helt rigtigt

Brugbart svar (0)

Svar #19
02. marts 2005 af frodo (Slettet)

#16: det er selvfølgelig det første afsnit, hvor det gælder, idet du har korrigeret værdien sensre hen!

Svar #20
02. marts 2005 af honningbi (Slettet)

okay... hmm... fårk, mand, det er sgu ikk til at fnde rundt i... hehe..:p

Spørgsmålet lyder: hvad vejer et atom.

Jeg tænkte at jeg kunne score nogle ekstra point hos min lærer, hvis jeg kom ind på alt det der med U, så jeg kan vel bare droppe mol helt? for at simplificere det...
men hvis jeg har forstået ret, så er masse egentlig bare det samme som vægt? så er det jo en del nemmere at forstå... tror det var det der har forvirret mig..:-/ hehe...

Jeg må ha fattet noget af det indtil videre... jeg prøver lige at formulere det jeg vil prøve at sige, igen, så hvis det er helt galt, ja, så må jeg vel bare prøve igen:p

men tak for hjælpen!

Forrige 1 2 Næste

Der er 24 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.