Kemi

Bjerrumdiagram (opgave hjælp)

01. maj 2010 af isabella12 (Slettet)

Hej

Jeg er igang med en opgave. Jeg har fået lavet en del, men nu står der så noget med bjerrumdigram som jeg ikke forstår. Det er opgave c) i den vedhæftede fil.

Nogen der kan forklare? (lidt detaljeret)  

Vedhæftet fil: Kemi opgave hjælp.docx

Brugbart svar (0)

Svar #1
01. maj 2010 af mathon

sammenhængen mellem
syrebrøken
                      xs = [syre]/cs
og pH
er:
                      xs = 1/(1+10pH-pKs)
       

dvs
ravsyre = butandisyre: pKs1 = 4,2     pKs2 = 5,6
                     H2Rav  +  H2O  <--->  HRav-  +  H3O+
og
                     xs1 = 1/(1+10pH-4,2)

                     xs1 = 1/(1+105,2-4,2) = 0,091 = 9,1%

samt

                     HRav- + H2O <---> Rav2- + H3O+
og
                     xs2 = 1/(1+10pH-5,6)

                     xs2 = 1/(1+105,2-5,6) = 0,715 = 71,5%


Brugbart svar (0)

Svar #2
01. maj 2010 af mathon

...dine aflæsninger skal være i overensstemmelse med ovenstående


Svar #3
01. maj 2010 af isabella12 (Slettet)

Hvordan var det nu man fandt pks-værdier for de forskellige stoffer?


Svar #4
01. maj 2010 af isabella12 (Slettet)

#2 og forresten hvordan kommer du frem til følgende formel:

xs = 1/(1+10pH-pKs)
 

hvorfor er det lige den man skal bruge??


Brugbart svar (0)

Svar #5
01. maj 2010 af mathon

du skal blot aflæse Bjerrum-kurverne
mens jeg fortæller dig sammenhængen,
så du kan tjekke aflæsningsrigtigheden


Brugbart svar (0)

Svar #6
01. maj 2010 af mathon

sammenhængen
er
                                                            HB    +    H2O  <--->   B-    +    H3O+
ligevægtskoncentrationer i mol/L:      xs·c                          (1-xs)c     (1-xs)c
 

pufferligningen giver
                                                  pH = pKs + log([B-]/[HB])

                                                  pH = pKs + log((1-xs)/xs)
hvoraf

                                                 log((1-xs)/xs) = pH-pKs

                                                (1-xs)/xs = 10pH-pKs

                                                 1-xs = 10pH-pKs·xs

                                                  1 = (1+10pH-pKs)xs

                                                  xs = 1/(1+10pH-pKs)


Skriv et svar til: Bjerrumdiagram (opgave hjælp)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.