Matematik

Hjemmeregning - funktion

01. maj 2010 af zuku (Slettet) - Niveau: B-niveau

 Hej (:

Jeg kan ikke finde ud af denne opgave:

Tabellen viser sammenhærende værdier af trykket p, målt i Pa, og temperaturen t målt i Celsius. 

t        0,5             10,1                   29,9               40,0                      70,2                       90,1

P      231,1         235,1                251,1             260,2                    285,1                    301,5


Det oplyses, at trykket, målt i Pa, med god tilnærmelse kan beskrives ved en linenær funktion g af t.

a) Bestem en forskrift for g.

 Sammenhængen mellem temperaturen t, målt i celsius, og temperaturen F, målt i grader fahrenheit, er givet ved:                     

                    F=1,8*t+32

b) Bestem et udtryk for trykket som funktion af temperaturen målt i grader fahrenheit.

Tak på forhånd. 
M.v.h. Zuku
 


Brugbart svar (0)

Svar #1
01. maj 2010 af AMelev

a)
Først skal du lave 2 lister med hhv. alle t-værdier og alle P-værdier.
Så skal du lave lineær regression af P-listen på t-listen.

I TII: L_t:={0.5,10.1, ..., } og L_P:={231.1,235.1,.....}
linreg(L_t,L_P,g(t), så bliver regressionsfunktionen gemt som g(t) og du kan tegne graf for den osv.

b)
Definer først omregningsfunktionen F(t):=1.8*t+32

Derefter kan du vælge mellem to metoder

1) Du kan omregne alle dine temperaturer i tabellen fra Celcius til fahrenheit
i TII: L_F:=F(L_t) og så gentage succesen fra a) med lineær regression af L_P på L_F og fx navngive funktionen P(F)

2) Du kan isolere t ud fra ligningen F = 1.8*t+32 og indsætte den fundne t-værdi i g-funktionen fra a)
 


Svar #2
01. maj 2010 af zuku (Slettet)

Jeg forstår ikke hvordan man skal have den lineære regression af P-listen på t-listen. 
Jeg ved godt hvad en lineær regression er, forstår bare ikke hvad man gør her, da der er så mange tal. :)


Brugbart svar (0)

Svar #3
01. maj 2010 af AMelev

P-listen og t-listen kunne lige så godt være stillet op i kolonner.

Du skal gøre, som du plejer, når du laver lineær regression. Om der er 5 eller 10 datapunkter - proceduren er den samme - du skal bare have dem alle med.

Præcis hvordan du gør afhænger af det værktøj, du bruger. Jeg angav for TI89 og TIInteractive, fordi det er dem, jeg benytter.


Skriv et svar til: Hjemmeregning - funktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.