Matematik

eksponentiel funktion

02. maj 2010 af sssl (Slettet) - Niveau: A-niveau

jeg har en opgave, som jeg er lidt forvirret over.

Der er en model,

w = 20 * ( 1-0,89* e ^-0,17*t)^3

hvor w er kattens vægten  (målt i kg, og t er alderen målt i år.

jeg skal så bestemme kattens alder, når kattens vægt er 13 kg.

jeg har brugt den der formel med = log(y/b)/log(a)

men jeg får et minus tal. jeg får -15.7734.

hvad er det jeg gør forkert, siden jeg får det ?

jeg siger y = 13

b = 1-0,89

a = e^-0,17


Brugbart svar (0)

Svar #1
02. maj 2010 af Andersen11 (Slettet)

Løs ligningen

13 = 20·(1-0,89·e-0,17t)3 , så

(1-0,89·e-0,17t) = (13/20)1/3 , og dermed

e-0,17t = (1-(13/20)1/3)/0,89 , dermed

-0,17t = ln((1-(13/20)1/3)/0,89), og dermed

t = -ln((1-(13/20)1/3)/0,89)/0,17 = 11,148


Svar #2
02. maj 2010 af sssl (Slettet)

hvorfor gør du det?

er der en speciel formel for det ? , kan ikke forstå, hvorfor du pludselig siger (1-0,89*e^-0,17*t) = (13/20)1/3 ?


Brugbart svar (0)

Svar #3
02. maj 2010 af Andersen11 (Slettet)

Jeg arbejder mig led for led frem til at finde t. Jeg dividerer med 20 for at finde en parentes opløftet i 3. potens. Så tager jeg kubikroden af det for at få parentesen selv, osv.


Skriv et svar til: eksponentiel funktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.