Matematik

3 ligninger med 3 ubekendte

13. maj 2010 af Scratz (Slettet) - Niveau: A-niveau

hej alle:) jeg har her en opgave hvor jeg skal løse følgende 3 ligninger:

x + y + z = 9

x + 2y + 4z = 15

x + 3y + 9z = 23

nogen der ved hvordan den løses?:s


Brugbart svar (0)

Svar #1
13. maj 2010 af Erik Morsing (Slettet)

Hint start med at trække den første ligning fra den anden, så slipper du af med x, og skriv så resultatet her, så kan vi videre se, hvad vi kan gøre


Brugbart svar (0)

Svar #2
13. maj 2010 af Andersen11 (Slettet)

Løs dem ved successiv substitution.

Isoler x i den 1. ligning udtrykt ved y og z, og indsæt det i de to andre ligninger. Nu er der et ligningssystem med to ligninger i de ubekendte y og z.

Isoler nu y i den ene af de nye ligninger, så y er udtrykt ved z, og indsæt det i den anden nye ligning, så der fremstår en ligning med den ubekendte z. Løs ligningen hvilket giver z. Indsæt nu værdien for z i udtrykket for y, hvilket giver løsningen fory, og indsæt nu de fundne værdier for y og z i ligningen, der udtrykte x ved y og z, hvilket giver x.


Brugbart svar (0)

Svar #3
13. maj 2010 af Sebbies (Slettet)

fra første ligning finder man ud af hvad x er lig med.

x = 9 - y - z

Det substitueres ind i anden ligning

9 - y - z + 2y +4z = 15

9 + y + 3z = 15

y + 3z = 6

y bestemmes:

y = 6 - 3z

Dermed er x også givet ved:

x = 9 - (6 - 3z) - z

x = 3 +2z

udtrykkende for x og y sættes ind i sidste ligning:

3 + 2z +3(6 -3z) +9z = 23

2z-9z+9z = 23 - 3 -18

2z = 2

z = 1

Så kender man værdien af z og kan beregne værdien af x og y ud fra udtrykkende de variable.


Svar #4
13. maj 2010 af Scratz (Slettet)

nøj hvor ser det logisk ud!! :) nu har jeg jo fattet det :) tak for hjælpen alle 3 :)


Skriv et svar til: 3 ligninger med 3 ubekendte

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.