Fysik

Opdrift kan det passe?

17. maj 2010 af WHiP (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej SP jeg har fået den frygtede dykker opgave og har regnet lidt på det og er i tvivl om det er rigtigt og i det hele taget hvorfor man gør som man gør.

Jeg har de her resultater:

Stålets masse: 7,5kg    Stålets densitet: 7,9kg/L    Flaskens volumen: 7,2L    Masse luft der kan være i flasken: 1,73kg    Vands densitet: 1kg/L

c) Bestem størrelse og retning af den kraft, hvormed en dykkerflaske påvirker dykkeren,
når flasken er tom.
Bestem størrelse og retning af den kraft, hvormed en dykkerflaske påvirker dykkeren,
når flasken er fuld.

Jeg har beregnet følgende:

F(t)= (7,5kg+1,73kg)*-9,82m/s^2=-90,6N (hvad betyder F(t) og hedder formlen F(t)=m*g og hvorfor er g så minus?

F(op)=(7,2L*1kg/L+0,95L)*9,82m/s^2=80N (hvorfor skal jeg bruge både delta V og V?)

Endeligt har jeg fundet:

F(res)=-90,6N+80N=-10,6N (hvad betyder F(res)?)

Håber der er nogle der kan lysne op for mig om det er rigtigt og hvorfor man har gjort det sådan


Brugbart svar (0)

Svar #1
17. maj 2010 af Andersen11 (Slettet)

#0 - Der er indført et koordinatakse, så vi kan regne kræfterne med fortegn. Alle de indgående kræfter virker i lodret retning, så det er tilstrækkeligt at betragte kræfternes komposanter i lodret retning. Den positive retning går opad (fra bunden mod havoverfladen.

Ft er tyngdekraften virkende på dykkerflasken, Fop er opdriften virkende på dykkerflasken, og Fres = Ft + Fop er den resulterende kraft på dykkerflasken. Ft er rettet nedad og er derfor negativ, Fop er rettet opad og er derfor postiv.

I Ft indgår massen af dykkerflasken og luft (når den er fuld), eller massen af dykkerflasken alene (når den er tom).

I Fop indgår rumfanget af flaskens indre (7,2L) samt rumfanget af metallet (0,95L), hvoraf flasken er fremstillet.


Svar #2
17. maj 2010 af WHiP (Slettet)

#1 så det skal forstås at jeg har gjort det rigtigt?

Vil det så sige at når man kigger på den resulterende kraft så er det en nedadrettet kraft?

Ved Ft havde det gjort nogen forskel om jeg havde haft de 1,73kg med eller ej? (selvfølgelig ud over det havde ændret på resultatet)

Så det jeg forstår ud fra det du fortæller mig så er Ft en kraft der trækker den ned og Fop er den kraft der trække den op?

Endeligt så har jeg vel regnet det på den rigtige måde?


Svar #3
17. maj 2010 af WHiP (Slettet)

sry missede lige pointen  men sidste spørgsmål er jo så om det jeg har gjort er rigtigt og den endelige resulterende kraft er rette nedad?


Brugbart svar (0)

Svar #4
17. maj 2010 af Andersen11 (Slettet)

#3 - Ja, det er regnet rigtigt ud i det tilfælde, hvor flasken er fuld. Når flasken er tom, ændres tyngdekraften, mens opdriften ikke ændres. Da den resulterende kraft er negativ, er den rettet nedad, i henhold til den konvention, der var valgt med koordinataksen.


Svar #5
17. maj 2010 af WHiP (Slettet)

#4

Men når flasken er tom så skal g stadig sættes til -9,82m/s2 ikk?


Brugbart svar (0)

Svar #6
07. september 2013 af Ukenddt (Slettet)

Jeg er lidt forvirret over alle udregningerne i #0, 1. hvorfor adderer vedkommende 1,73 kg med de 7,5 kg? skal man ikke adskille dem pga. det faktum, at der er tale om en tom og en fuld flaske? 


Brugbart svar (0)

Svar #7
07. september 2013 af Ukenddt (Slettet)

og burde Fres ikke være lig Ft -Fop i og med at de ikke er ensrettede? 


Brugbart svar (0)

Svar #8
07. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

#6

Der virker en (nedadrettet) tyngdekraft på både ståflasken og på luften i flasken, når flasken fyldt.

Opdriftens størrelse er lig i størrelse med tyngdekraften på den fortrængte væskemængde.


Brugbart svar (1)

Svar #9
07. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

#7

Kræfterne regnes med fortegn her, dvs. som vektorer. Den resulterende kraft er derfor summen af de kræfter, der virker.


Brugbart svar (0)

Svar #10
07. september 2013 af Ukenddt (Slettet)

Åh, mange tak :) det giver mening nu


Brugbart svar (0)

Svar #11
07. september 2013 af Ukenddt (Slettet)

Hvorfor adderes der med 0,95 L oppe i #0 når Fopdrift skal beregnes? det står der ikke noget om nogen steder


Brugbart svar (0)

Svar #12
07. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

#11

Flaskens volumen er dens indre volumen. Flasken selv fortrænger også et volumen, der beregnes via flaskens masse og densitet.


Brugbart svar (0)

Svar #13
07. september 2013 af Ukenddt (Slettet)

Men hvor kommer de 0,95 L fra? det forstår jeg ikke helt


Brugbart svar (0)

Svar #14
07. september 2013 af Ukenddt (Slettet)

V = Rhu * m ... hvordan kommer han frem til 0,95? 


Brugbart svar (0)

Svar #15
07. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

#13, #14

Din formel er ikke korrekt. Densitet er defineret ved 

ρ = m / V 

Isoler V korrekt og beregn så V.


Skriv et svar til: Opdrift kan det passe?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.