Fysik

Beregning af kulstof-14 atomer i levende væv??

29. maj 2010 af bhunji (Slettet)

Hej alle

Jeg har en fysik opgave jeg er kørt helt fast i :

a) Beregn antallet af 14-C atomer i 1g kulstof fra levende væv.

b) Beregn henfaldskonstanten for beta-minus henfald af 14-C?

c) En prøv epå 1 g kulstof af biologisk materiale fra udgravning af en boplads benyttes til at tidsbestemme bopladsen. Det samlede antal henfald på 1 døgn af kulstoffet fra prøven er 18.400. Beregn prøvens alder.

Håber i kan hjælpe... Skal op på mandag. :-)


Brugbart svar (0)

Svar #1
29. maj 2010 af mathon

a)
      14C forekomst 1 : 1018

       i 1 g C
                    10-18· (1 g)/(14 g/mol)·NA =
              
                     10-18· (1 g)/(14 g/mol)·(6,022·1023 mol-1) ≈ 43014
   


Brugbart svar (0)

Svar #2
20. september 2020 af lmdtasa (Slettet)

kan nogen hjælpe mig med d, jeg forstår det stadig ikke


Brugbart svar (0)

Svar #3
20. september 2020 af mathon

\small \begin{array}{llllll} a)\\&\textup{Levende v\ae v:}\\\\&& \begin{array}{llllll} 1\;g\;C\textup{ udg\o r }&\frac{1\;g}{12\;\frac{g}{mol}}=\frac{1}{12}\;mol\\\\ \frac{1}{12}\;mol\textup{ er}&\frac{1}{12}\cdot N_A=\left (\frac{1}{12}\;mol \right )\cdot \left (6.02214\cdot 10^{23}{;mol^{-1}} \right )=5.01845\cdot 10^{22}\textup{ atomer}\\\\ ^{14}C\textup{ udg\o r:}&\left ( 5.01845\cdot 10^{22}\textup{ atomer} \right )\cdot 10^{-18}=50\,185\textup{ }^{14}C\textup{-atomer.} \end{array}\\\\ c)\\& \textup{d\o dt v\ae v/knogle:}\\&& \begin{array}{llllll} N=N_0\cdot e^{-k\cdot t}\\\\ e^{k\cdot t}=\frac{N_0}{N}\\\\ k\cdot t=\ln\left ( \frac{N_0}{N} \right )\\\\ t=\frac{1}{k}\cdot \ln\left ( \frac{N_o}{N} \right )\\\\ t=\frac{T_{\frac{1}{2}}}{\ln(2)}\cdot \ln\left ( \frac{N_o}{N}\right)\\\\ t=\frac{T_{\frac{1}{2}}}{\ln(2)}\cdot \ln\left ( \frac{k\cdot N_o}{ k\cdot N}\right)\\\\ t=\frac{T_{\frac{1}{2}}}{\ln(2)}\cdot \ln\left ( \frac{ A_o}{ A}\right)\\\\ \end{array} \end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #4
20. september 2020 af mathon

Bemærk:
                        Kulstof-14 udgør derimod kun en særdeles lille del, nemlig én ud af én billion (10^{12})
hvor du skriver 1 : 1018.

se
         https://www.studieportalen.dk/kompendier/kemi/grundstoffer/kulstof-14


Skriv et svar til: Beregning af kulstof-14 atomer i levende væv??

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.