Fysik

masse og energi

05. juni 2010 af Anna8950 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Er ved at læse til eksamen og vil høre om jeg har forstået dette rigtigt?:

Splittes en atomkerne til sine tungere bestanddele vokser massen med størrelsen mdefekt. Energien er i princippet bavaret da ( vi ved at E=mc2 og vi kender til loven om energiens bevarelse):

Mkerne*c2+Mdefekt=(Z*mp+N*mn)*c2

EStart=Eslut

Men da der skal bruges energien Ebinding for at overvinde den stærke kernekraft i atomet tilføres denne energi og energien er større hos nukleonerne.

det er det sidste jeg er i tvivl om. Hvordan kan energien både være bevaret og være større hos nukleonerne? Er det blot fordi deres masse er større og E=mc2?

Håber meget på jeres hjælp


Brugbart svar (0)

Svar #1
05. juni 2010 af Jerslev (Slettet)

#0: Hvis du har alle bestanddele af en kerne hver for sig har du en energi, der svarer til masse-energien for alle nukleonerne. Samler du disse nukleoner i en kerne, vil kernen veje mere end nukleonernes masse hver for sig, da der skal en hvis energi til at holde nukleonerne samlet i en kerne.


Svar #2
05. juni 2010 af Anna8950 (Slettet)

Men "byggestenene" vejer da mere for sig end selve "huset" ?


Brugbart svar (0)

Svar #3
06. juni 2010 af Argus (Slettet)

Korrekt. Nukleonerne vejer mere end den kerne de kan danne.

Naturen vil gerne i en tilstand med lav energi. Dette betyder, at nukleonerne kan danne kernen af sig selv. Men vil vi skille kernen ad igen, skal vi tilføre noget energi for at gøre dette. Det vil sige, at denne tilførte energi plus kernens energi i form af masse, er lig nukleonernes energi i form af masse. Der må gælde energibevarelse, når kernen samles. Dette vil sige, at der udsendes energi (den energi vi skal bruge for at skille kernen ad igen), når nukleonerne samles til kernen.


Skriv et svar til: masse og energi

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.