Matematik

Inverse funktion

06. juni 2010 af Jonathann (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hvordan Kan man Vise, at denne funktion er en inverse funktion

p(x)= -½x+12


Brugbart svar (0)

Svar #1
06. juni 2010 af 215 (Slettet)

 Inverse til hvad ?


Brugbart svar (0)

Svar #2
06. juni 2010 af AMelev

Formuleringen er forkert. Det kan enten være
p HAR en invers funktion eller
p(x) ER invers funktion til ...... (en angiven funktion)

Generelt har alle monotone funktioner f en invers funktion f -1, som findes ved at løse ligningen y = f(x) mht. x.
Den fundne løsning er netop den inverse funktion, f -1(y) = x.

I dit tilfælde, er p en linær funktion med negativ hældningskoefficient, så den er aftagende og dermed monoton. Dermed har den også en invers funktion p-1, som kan bestemmes ved at løse ligningen p(x) = y.
Når du så har bestemt p-1(y) = x kan du evt. omdøbe y til x. 


Svar #3
06. juni 2010 af Jonathann (Slettet)

Undskyld jeg har skrevet forkert, der skulle injektiv funktion istedet for inverse.


Brugbart svar (0)

Svar #4
06. juni 2010 af AMelev

At en funktion er injektiv betyder, at ligningen y = f(x) KUN har 1 løsning, og så kan du argumentere for, at det i hvert fald for gælder monotone funktioner (grafen kan jo ikke "vende tilbage" og ramme en y-værdi igen, som den allerede har passeret).

At en funktion er injektiv er betingelsen for, at den har en invers funktion, så du kan fint inddrage ovenstående alligevel. 
Når du løser ligningen får du netop én løsning - til forskel fra løsning af fx y = x2 ⇔ ±√y = x (altså to løsn.)


Svar #5
06. juni 2010 af Jonathann (Slettet)

Jeg forstår ikke helt, hvordan kan jeg bestemme p-1  - rettere sagt hvoda gør man?


Svar #6
06. juni 2010 af Jonathann (Slettet)

#5 Hvordan*


Brugbart svar (1)

Svar #7
06. juni 2010 af AMelev

Læs sidste afsnit i #2.


Svar #8
06. juni 2010 af Jonathann (Slettet)

Så  det vil sige, jeg bare skal løse ligningen ?


Brugbart svar (0)

Svar #9
06. juni 2010 af AMelev

Jep! og så sætte p-1(y) = x (den løsning, du har fundet)


Svar #10
06. juni 2010 af Jonathann (Slettet)

Hvad beskriver p-1  så?


Svar #11
06. juni 2010 af Jonathann (Slettet)

Kan det passe, at løsningen er 2x-6?

Jeg har gjort sådan her: p(x) = -0,5+12

så har jeg sat det ind i p-1 (y) = x

p-1(x)= 1/0,5x - 12/2

og dette kan reduceres til :

=2x - 6


Brugbart svar (0)

Svar #12
06. juni 2010 af AMelev

p-1 er bare navnet på den inverse funktion. Den kunne lige så godt hedde f eller g, men den kaldes p-1 for at fortælle, at den netop er den omvendte til p.

Hvis f(x) = √x er f -1(y) = y2  eller efter omdøbning f -1(x) = x2

Hvis g(x) = ex er g-1(y) = ln(y) eller efter omdøbning  g-1(x) = ln(x)

Hvis g(x) = log(x)  er g-1(y) = 10y eller efter omdøbning  g-1(x) = 10x


Brugbart svar (0)

Svar #13
06. juni 2010 af AMelev

Du SKAL skrive ligningen y = p(x) op og LØSE den!

Ligningen hedder y = p(x) ⇔ y = -1/2x + 12 ⇔ .... x = .....
Træk 12 fra på  begge sider og gang derefter med -2 på begge sider, så får du isoleret x (x = -2y + 24 fik jeg).

Derefter har du p-1(y) = x ⇔  p-1(y) = -2y + 24 ⇔  p-1(x) = -2x + 24 


Skriv et svar til: Inverse funktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.