Matematik

HJÆLP! eksponentiel vækst

08. juni 2010 af sof02 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej alle

jeg har et lille problem. Jeg skal op i matematik i morgen. Jeg har om eksponentiel vækst, hvor y=b*a^x, bliver brugt og forstå ikke følgende spørgsmål:

Du skal vise, hvorledes forskriften kan udledes fra to eller flere punkter.
 

Hvad menes der ved det?


Brugbart svar (0)

Svar #1
08. juni 2010 af Andersen11 (Slettet)

Det drejer sig om at bestemme konstanterne a og b, hvis man kender mindst to sæt sammenhørende (x,y) værdier.


Brugbart svar (0)

Svar #2
08. juni 2010 af Silahm (Slettet)

Der menes, at man ud fra disse to formler kan finde a og b, hvis man kender mindst to sæt sammenhørende (x,y) værdier:

a= x2-x1√y2/y1    og      b=y1/ax1 

Ud fra a- og b-værdien kan man udlede en forskrift.


Brugbart svar (0)

Svar #3
08. juni 2010 af Andersen11 (Slettet)

#2

En parentes i udtrykket for a ville gøre underværker:

a = (y2/y1)1/(x2-x1)


Brugbart svar (0)

Svar #4
08. juni 2010 af Silahm (Slettet)

Ja, det ville det, men kan desværre ikke finde ud af at lave kvadratrod, hvilket vil sige, at man derfor ikke skal bruge nogle parentes i dette tilfælde.


Brugbart svar (0)

Svar #5
08. juni 2010 af Andersen11 (Slettet)

#4

Hvis du vil skrive det på den måde (og det er ikke en kvadratrod, men den (x2-x1)'te rod ), kan det gøres således:

a = x2-x1√(y2/y1)

Her skal der parentes omkring (y2/y1) for at udstrække rodudragningen til hele udtrykket.


Brugbart svar (0)

Svar #6
08. juni 2010 af Silahm (Slettet)

#5

Det må nok være en indtastningsfejl, som jeg har lavet..


Brugbart svar (0)

Svar #7
08. juni 2010 af AMelev

Alternativ skrivemåde  (x2-x1)√(y2/y2)


Brugbart svar (0)

Svar #8
09. juni 2010 af Andersen11 (Slettet)

#7

I den alternative skrivemåde har der indsneget sig en lille tastefejl; men denne alternative skrivemåde er mere åben for misforståelsesmuligheder end notationen, jeg brugte i #4, da det ikke er utvetydigt klart, om (x2-x1) står som faktor eller som rodeksponent. Brugen af superskript gennem redigeringsboksen afhjælper denne tvetydighed.


Svar #9
09. juni 2010 af sof02 (Slettet)

Mange tak :) så forstod jeg det bedre


Skriv et svar til: HJÆLP! eksponentiel vækst

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.