Fysik

Haster! jævn og konstants acceleration?!

10. juni 2010 af ein-stein (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej

Skal op til eksamen om 2 dage, og kan ikke finde ud af, hvordan man matematisk kan beskrive en jævn retlinet bevægelse og en retlinet bevægelse med konstant acceleration?

håber nogen kloge har lyst til at hjælpe.. på forhånd tak :)


Brugbart svar (1)

Svar #1
10. juni 2010 af Erik Morsing (Slettet)

Spørg dig selv: Hvilke størrelser karakteriserer en bevægelse? Det gør 1) Et fixpunkt i et koordinatsystem), hvorfra bevægelsen "iagttages". 2) En hastighed v, der fortæller, hvor hurtigt legemet bevæger sig væk fra fixpunktet og 3) den tid, der forbruges. Så kan vi skrive S(t) = v*t, (v konstant). Tegner du den op, fremstiller den en ret linie. Det er den jævne bevægelse. Skal du have den retlinede bevægelse med konstant acceleration, så er følgende billede nyttigt: Du kaster en bold direkte ned fra Rundetårn, hvor du giver den en begyndelseshastighed v0. Den bevæger sig mod jorden påvirket af massetiltrækningen, indtil den rammer jorden og omsætter sin kinetiske energi til varme ved sammenstødet. Her består S(t) af to led v0t og ½gt2, så bevægelsen kan beskrives som S(t) = v0t + ½gt2, g=9,82m/s2 Vi har så foretaget et valg af fortegn, hvor vi regner den positive akse nedad fra udgangspunktet. Nu skal du tegne to eksempler for at se forløbet.


Skriv et svar til: Haster! jævn og konstants acceleration?!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.