Kemi

Har jeg lavet opgaven rigtig?

16. marts 2005 af miike (Slettet)
Hejsa vil lige høre om jeg har lavet denne opgave rigtig...

Har jeg skrevet det rigtig produkt...?

1) CH3-CH2-CH=CH-CH3 + H2 ->
CH3-CH2-CH2-CH2-CH3

2) CH3-CH=CH2+HCl -> CH3-CH2-CH2Cl

3) CH3-CH2-CHBr-CH3 -> CH3-CH2-CH=CH2-HBr

- Er det så rigtigt, at reaktion 1 og 2 er en addition og 3 er en elemination?

- I reaktion 1 er reaktanterne 2 penten? og produktet pentan?

- I reaktion 2 er reaktanterne 1 propen? og produktet ??????

- I reaktion 3 kan jeg hverken finde ud, havd reaktanterne og produktet hedder..??

Håber nogen vil hjælpe!

Brugbart svar (0)

Svar #1
16. marts 2005 af KemiKasper (Slettet)

Få rettelser og hjælp:

Du ved det formentlig ikke men i 2'eren vil der dannes CH3-CHCl-CH3. Det skyldes den regel der hedder Markovnikows regel.
3'eren bliver CH3-CH2-CH=CH2 + HBr (jeg tror også det var det du mente:)). Der kan dog også dannes CH3-CH=CH-CH3

- Man skriver ikke '2 penten' men '2-penten'. H2 er også en reaktant

- Produktet bliver 2-chlorpropan. '1 propen' skrives som '1-propen'.

- Reaktanten hedder 2-brombutan og reaktionsprodukterne hedder hydrogenbromid og 1-buten.

Svar #2
24. marts 2005 af miike (Slettet)

Hejsa! Mange tak for hjælpen! Har været syg her på det sidste så er kommet lidt væk fra opgavens indhold... men er reaktionstyperne angivet rigtigt?

Og så er der lige en anden opgave...!
Normalt plejer jeg selv at kunne lave opgaven, og så er der tvivl hist og her, men mht. denne opgaven er jeg bare LOST. Ved slet ikke hvordan jeg skal gribe den an.

Men den kommer her, og vil være meget taknemlig, hvis nogen kunne hjælpe mig..:D

- Ved stuetemp. vil addition af brom til 1,3-butadien ske ved de to endestillede C-atomer. Samtidig dannes der en dobbeltbinding mellem C-atom nr. 3.
a) Skriv reaktionsskemaet for additionsreaktionen.
b) Navngiv reaktionsproduktet.
Fortsat bromering ved højere temp. fører til addition af endnu et molekyle brom.
c) Angiv strukturformel og navn for det dannede stof.
d) Beregn massen af den mængde brom, der skal anvendes til fuldstændig bromering af 10,0 g 1,3-butadien.

Håber, at nogen kan hjælpe...

Brugbart svar (0)

Svar #3
24. marts 2005 af frodo (Slettet)

reaktionstyperne er rigtige nok.

Hvad erproblemet i den sidste?

Brugbart svar (0)

Svar #4
24. marts 2005 af frodo (Slettet)

1,3-butadien: CH2=CH-CH=CH2

Der står at der vil adderes et bromatom på hvert af de endestillede carboner under dannelse af en dobbeltbinding mellem de midterste. Så burde det vel være ligetil at opskrive en strukturformel?

Svar #5
24. marts 2005 af miike (Slettet)

Ok jeg tror, at jeg havde problemer, fordi jeg ikke kunne finde formlen på 1,3-butadien. Ok bliver reationen så:
CH2=CH-CH=CH2 + 2Br ->
CH2Br-CH=CH-CH2Br ... er det rigtigt?

Er b) så: 1,4-brombutan?

og er stadig i tvivl om c og d... nogle hints..?

Brugbart svar (0)

Svar #6
24. marts 2005 af frodo (Slettet)

Brom adderes på formen Br2 (formelt set, i praksis som et bromradikal)

ellers ok. b) det er jo ikke butan, vel?

c) hvordan kan man mon addere endnu et brommolekyle til stoffet i b)? Hvor vil den ske?

Svar #7
24. marts 2005 af miike (Slettet)

hej igen:D

Nårh ja ups. det er 1,4-brombuten:D pga. dobbeltbindingen selvfølgelig.

Bliver svaret på c'eren så:
CH2Br-CH=CH-CH2Br +Br2 ->
CH2Br-CHBr-CHBr-CH2Br

og d'eren... nogle hints..

Brugbart svar (0)

Svar #8
24. marts 2005 af frodo (Slettet)

ja, men dumangler lge at nummerere hvor dobbeltbindingen sidder!

C ja.. Og alt i alt,bruger vi altså 2 brommolekyler til en fuldstændig bromering. n(Br2)=2*n(1,2,3,4-.br...) => m=?

Svar #9
24. marts 2005 af miike (Slettet)

ok mht. d'eren... kan altså stadig ik helt løse den...

Altså for at finde massen har vi, at

M = n * M

M = 79,90*2 = 159,8 g/mol

men, hvordan finder jeg n...? den er da ikke 8 mol vel?



Brugbart svar (0)

Svar #10
24. marts 2005 af frodo (Slettet)

du kender massen af 1,3butadien.
Molarmassen kan slås op.

n=m/M => n(Br)=2n(1,3butadien)
m=n*M

Svar #11
24. marts 2005 af miike (Slettet)

dvs.

2*n= 10,0g/ 50,0888g/mol = 0,110 mol
m = 0,110 mol * 159,8g/mol = 31,90 passer det? er - er ellers blevet godt træt af denne opgave:D

Brugbart svar (0)

Svar #12
24. marts 2005 af frodo (Slettet)

okay..

M(butadien)=54,09g/mol

n=10/54,09 mol=0,185 mol

og da vi skal bruge dobbelt så meget Br2, er n(Br2)=2*0,185mol=0,370mol

og massen: m=n*M=0,370mol*159,8g/mol=59,09g

Svar #13
24. marts 2005 af miike (Slettet)

Først og fremmest mange tak for hjælpen:D !!!

Og så lige et andet spørgsmål...

hvor slår du M(butadien) op henne, kan ikke selv finde den i databogen...

Brugbart svar (0)

Svar #14
24. marts 2005 af frodo (Slettet)

jeg slår op under alkener..

Skriv et svar til: Har jeg lavet opgaven rigtig?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.