Matematik

Bevis for sin og cos skrevet som uendelig sum

16. juni 2010 af Simon2 (Slettet)

Hey!

Jeg sidder og hygger med SRP og vil meget gerne føre et bevis for at

sin(x)=x-(x3)/(3!)+(x5)/(5!) og evt. også beviset for cosinus. Hvordan gøres dette kortest muligt? Evt. link. Altså hvordan i alverden viser man at denne sum konvergerer  sin(x). 


Brugbart svar (1)

Svar #1
16. juni 2010 af Andersen11 (Slettet)

Det gøres lettest ved først at vise, eller benytte, at

ez = ∑0 zn/n! for ethvert komplekst z ∈C

og så benytte, at for ethvert reelt x gælder

eix = cos(x) + i·sin(x) .

Så ser man, at cos(x) "opsamler" alle de lige led og sin(x) "opsamler" alle de ulige led med vekslende fortegn.


Brugbart svar (1)

Svar #2
16. juni 2010 af himsen (Slettet)

Hvis det er potensrækkeudviklingen du søger:

For z∈C er sinus defineret ved sin(z) = ( exp(ix) - exp(-ix) ) / 2i

Indsæt potensrækkeudviklingen for den komplekse eksponentialfunktion i definitionen ovenfor, og potensrækkeudviklingen for sinus fremkommer:

sin(z)=∑ [  ( (-1)n /  (2n+1)! ) z2n+1 ]  (summer fra n=0 til ∞)

Du kan vise at række konvergerer for alle z.


Brugbart svar (1)

Svar #3
16. juni 2010 af Andersen11 (Slettet)

#0

En anden fremgangsmåde starter med, at funktionen sin(x) er den entydigt bestemte løsning til differentialligningen

y''(x) = -y , med begyndelsesbetingelserne
y(0) = 0
y'(0) = 1

og så eftervise, at rækken, der er givet for sin(x) i #0, opfylder differentialligningen og begyndelsesbetingelserne.

Tilsvarende er cos(x) den entydigt bestemte løsning til differentialligningen

y''(x) = -y , med begyndelsesbetingelserne
y(0) = 1
y'(0) = 0

og man efterviser, at rækken for cos(x) opfylder denne differentialligning sammen med begyndelsesbetingelserne.


Brugbart svar (1)

Svar #4
16. juni 2010 af Andersen11 (Slettet)

#2

I dette udtryk for sin(z) skal udtrykkes holdes helt i z:

sin(z) = (eiz - e-iz) /(2i)


Brugbart svar (1)

Svar #5
16. juni 2010 af himsen (Slettet)

#4

Hov ja, en svipser :)


Svar #6
16. juni 2010 af Simon2 (Slettet)

 Tusind tak til jer fordi i har brugt tid på at svare mig og er kommet med sådan nogle fine svar :-)

Det jeg skal bruge det til er imidlertid at føre et bevis for eix=cos(x)+isin(x), så det kommer nok til at være Andersens ide jeg følger. Jeg vil prøve at rode med det lidt selv, og se om jeg kan gennemføre beviset.


Skriv et svar til: Bevis for sin og cos skrevet som uendelig sum

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.