Biologi

hydrofob/hydrofil dele

18. juni 2010 af sof02 (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej mennesker (:

Er der nogen som kan forklare hvad hydrofob og hydrofil dele er, og måske hvordan de fungerer/deres funktion i cellemembranens dobbelt fedtlag(lipider)?

Tak på forhånd


Brugbart svar (0)

Svar #1
18. juni 2010 af Bankier (Slettet)

hydrofob  = vand afskyende .

hydrofil = vandelskende

Hvis man forestiller sig et stort molekyle, med mange bindinger, så vil der ( afhængigt af molekylet) være nogle forskellige grupper, som har forskellige egenskaber. Man kan bruge oplysninger om de hydrofobe og hydrofile dele til at afgøre, om hvor let et stof er at opløse i vand.

Opløseligheden i vand afgøres ved at se på
 

Hydrofile grupper     O-H         N-H       C=O (polære)
 

Hydrofobe grupper   C-H         N-Cl            Br-Br (upolære)
 

Disse grupper kan findes ved at betragte elektronegativiteten mellem de to, og se hvilket der trækker mest i elektronerne, eller de begge trækker mest ( i såfald upolær)

Der skal ca. fire hydrofobe grupper til at opveje virkningen af en hydrofil gruppe.
 


Skriv et svar til: hydrofob/hydrofil dele

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.