Matematik

Mangler formel

14. juli 2010 af serviette (Slettet) - Niveau: A-niveau

Jeg mangler en formel på en udregning, som jeg ellers ville opstille således, og regne det hele ud:

6000 +

6000 + (6000 x 40%) +

6000 + (6000 x 40%) + (6000 x 40% x 40%) +

6000 + (6000 x 40%) + (6000 x 40% x 40%) + (6000 x 40% x 40% x40%) +

osv ....

Indtil jeg har 30  linjer derned ad.

Håber nogen kan hjælpe.


Brugbart svar (0)

Svar #1
14. juli 2010 af mathon

formuler hvad du ønsker at beregne


Brugbart svar (0)

Svar #2
14. juli 2010 af NejTilSvampe

 6000(1+0,40)30

tror jeg nok :)


Brugbart svar (0)

Svar #3
14. juli 2010 af NejTilSvampe

nvm det sgu ikke rigtigt. 

Tror du er nødt til at lave en sum funktion eller sårn noget... 

          30
6000* ∑0,40n
              n


Svar #4
14. juli 2010 af serviette (Slettet)

Til Mathon:

Jeg ønsker den samlede sum, når jeg lægger alle tallene sammen. Har også forsøgt med:

(6000 x 30) + (6000 x 40% x 29) + (6000 x 40% x 40% x 28) + (6000 x 40% x 40% x 40% x 27) + osv ....
 

Men der må da være en formel...


Svar #5
14. juli 2010 af serviette (Slettet)

Til NejTilSvampe:

Jeg har desværre slet ikke styr på sum funktioner.


Svar #6
14. juli 2010 af serviette (Slettet)

Øh, når jeg skriver

x = gange


Brugbart svar (1)

Svar #7
14. juli 2010 af NejTilSvampe

 #5 - basicly, så det jeg skrev i #3 er det du skrev i #0. 

I maple har jeg fået den til at simpleficere det 

k(rn+1-1)/(r-1)

hvor k er din startværdi, altså 6000. r er din procent ting. n er antal led, altså 30.


Svar #8
14. juli 2010 af serviette (Slettet)

Til NejTilSvampe:

Har sat tallene ind, men saldo giver lige knap 10.000.

       6000*(0,4 i 31 - 1) / (0,4-1)

=    6000*(4,611686E-13  -1) / -0,6

=    6000*1,6666666

=    9.999,99999999

Er det mig der laver en fej li udregningen?

Bare 6000 de 30 gange giver 180.000.


Svar #9
14. juli 2010 af serviette (Slettet)

Hej igen.

Jeg kan lave formlen:

k + (k*r) + (k*r i 2) + (k*r i 3) + (k*r i 4) osv op til 30.      Men igen: Det må kunne gøres mere simpelt.

Hvor * er gange/multiplication og

i er det der hævet.


Brugbart svar (0)

Svar #10
15. juli 2010 af NejTilSvampe

 jo højere du opløfter 40% jo mindre bliver det tal. 

Som du selv skriver 0,4^31 = 4,611686E-13 <-- dette er et MEGET lille tal.

Derfor er det ikke mærkeligt at jo flere "terminer" jo mindre er tilvæksten.

Men ja du skrev det rigtigt op i #8. - det giver 10.000

du kan også se det ved  tælleren (rn+1 - 1)→-1 at for n→∞  når 0 < r < 1  og n≥0   

og nævneren (0,4-1) = -0,6   

så  -1 / -0,6 = 1,66666667

derfor dukker det tal op for dig.

og du får så at 6000*1,666667 = 10.000  når n går mod et uendeligt højt tal, i det her tilfælde er 30 altså et højt nok tal, men det viser os bare at selvom vi satte det til 1000000000000000 ville du stadig kun få omkring 10.000


Brugbart svar (0)

Svar #11
19. juli 2010 af Andersen11 (Slettet)

#0

Det, der ønskes beregnet i hver linie, er en geometrisk række med j led:

sj = a·(1 + r + r2 + ... + rj-1) = a·(1-rj)/(1-r) , j = 1, 2, ..., 30 ,

og den samlede sum, som den er formuleret i #0 er da (med n = 30)

Sn = s1 + s2 + ... + sn

    = ∑j=1n sj

    = a/(1-r) ·∑j=1n (1-rj)

    = a·n/(1-r) - a·r/(1-r) ·(1-rn)/(1-r)

    = a/(1-r) · ( n - r·(1-rn)/(1-r) )

Med a = 6000, r = 0,4 og n = 30 fås

S30 = 293333,3


Skriv et svar til: Mangler formel

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.