Matematik

Endnu et regnestykke

21. august 2010 af jayz (Slettet) - Niveau: 10. klasse

Hejsa.

Hvordan løser man denne: 1-3+5-7+...+297-299  ??


Brugbart svar (0)

Svar #1
21. august 2010 af mathon

                                                      1 + 5 + 9 + 13 + 17 + ....................+ 293 + 297                     75 led

hvorfra skal trækkes

                                                       3 + 7 + 11 +  15 + ............................+295 + 299                   75 led


Brugbart svar (0)

Svar #2
21. august 2010 af Andersen11 (Slettet)

Saml leddene parvis:

1-3+5-7+...+297-299 = (1-3) + (5-7) + (9-11) + ... + (297-299), hvor hver parentes bidrager med -2 til summen. Man skal da blot tælle, hvor mange parenteser, der er. Og det antal er ((298/2)+1)/2 = 75. Altså er summen = -2*75 = -150.


Svar #3
21. august 2010 af jayz (Slettet)

Kan godt se logikken. Men hvordan er det du regner antallet af paranteser ud. Hvorfor 298/2 ?
 

(Mat er mit værste fag, så skal have skåret næsten alt ud i pap.. Sry!)


Brugbart svar (0)

Svar #4
21. august 2010 af Andersen11 (Slettet)

#3

Jeg generaliserede blot lidt ved at se på det lige tal, der ligger mellem de to ulige tal i hver parentes. Så ser man, an antallet af parenteser er ((n/2)+1)/2, hvor n er det lige tal mellem de to tal i den sidste parentes.


Brugbart svar (0)

Svar #5
21. august 2010 af mathon

1 + 5 + 9 + 13 + 17 + ....................+ 293 + 297  = (75/2)·(1+297) = 75·149

3 + 7 + 11 + 15 + ............................+ 295 + 299 = (75/2)·(3+299) = 75·151

                                                75·149 - 75·151 = 75·(149-151) = 75·(-2) = - 150


Svar #6
21. august 2010 af jayz (Slettet)

Aarrgh, jeg forstår dog ikke. Hvorfor plus 1?


Svar #7
21. august 2010 af jayz (Slettet)

Jeg kan ikke se hvordan man ved at 298 skal divideres med to også plusses med EN?


Brugbart svar (0)

Svar #8
21. august 2010 af Andersen11 (Slettet)

Jeg ser på de første par led i summen:

(1-3) + (5-7) + (9-11) + ...

og dernæst på de lige tal, der ligger mellem de ulige tal i hver parentes:

2        6         10 ..... sammenholdt med nummeret på leddet
1        2           3 .....

De lige tal forøges med 4 for hvert skridt til højre i rækken, så det er klart, at der er en lineær sammenhæng mellem det lige tal og parentesens nummer med en skala på (1/4), og så er det bare ren empiri at fastlægge konstanten i den lineære sammenhæng.


Svar #9
21. august 2010 af jayz (Slettet)

Kan man så ikke bare sige 300/4 = 75. 75*(-2) = -150 .. Er det korrekt?


Skriv et svar til: Endnu et regnestykke

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.